Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια επιμήκης πληγή από σχίσιμο του βλεννογόνου, του εσωτερικού δηλαδή τοιχώματος, του τελικού τμήματος του πρωκτικού σωλήνα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;

  • Συνήθως προκαλεί έντονο πόνο κατά την διάρκεια της αφόδευσης και μετά
  • Αρκετά συχνά παρατηρείται μικρή αιμορραγία
  • Συνήθως υπάρχει κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή
  • Συχνά υπάρχει μια μικρή διόγκωση στο εξωτερικό άκρο της ραγάδας (που συχνά αλλά λαθεμένα διαγιγνώσκεται ως αιμορροΐδα)

Η ραγάδα είναι καλοήθης πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα και των δύο φύλων και σε όλες τις ηλικίες. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του πάσχοντος, η ραγάδα, λόγω της έντονης παρατεταμένης ενόχλησης ή πόνου που προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή του δραστηριότητα.

 

Γιατί εμφανίζεται η ραγάδα πρωκτού;

Το κυριότερο αίτιο πρόκλησης ραγάδας πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα. Η διέλευση σκληρών κοπράνων από τον πρωκτό κατά την αφόδευση μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό του βλεννογόνου, ενώ, σπανιότερα, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και οι συχνές και έντονες διαρροϊκές κενώσεις.

Άλλες συχνές αιτίες είναι:

  • ο έντονος σπασμός των σφιγκτήρων μυών του πρωκτού
  • τραυματισμός στην περιοχή
  • ο τοκετός

Σπανιότερα η ραγάδα μπορεί να οφείλεται σε:

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;

Η διάγνωση της πρωκτικής ραγάδας τις περισσότερες φορές τίθεται μετά από απλή ιατρική εξέταση, ενώ σπανιότερα πιθανόν να χρειαστεί και ενδοσκοπικός έλεγχος (ορθοσκόπηση/πρωκτοσκόπηση).

 

Πως θεραπεύεται η ραγάδα πρωκτού;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ραγάδα θεραπεύεται από μόνη της ή με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Η νεοεμφανιζόμενη (οξεία) ραγάδα αντιμετωπίζεται με πλύσεις και τοπική εφαρμογή, με μορφή αλοιφής ή κρέμας, αναλγητικών, αντιφλεγμονοδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Επιπλέον χορηγούνται από το στόμα σκευάσματα μαλακτικά των κοπράνων και συνιστάται λήψη άφθονων υγρών και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα αποτελέσματα των παραπάνω επιτυγχάνονται εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Στην περίπτωση όμως που η ραγάδα επιμένει πέραν των οκτώ εβδομάδων, χαρακτηρίζεται ως χρόνια ραγάδα.

Στην χρόνια ραγάδα απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή αφορά στην αφαίρεση της δύσμορφης σκληρής ουλής που έχει σχηματιστεί καθώς και στην χαλάρωση τμήματος του ενός (έσω) σφικτήρα μυός του πρωκτού, ώστε να χαλαρώσει εντελώς τοπικά η περιοχή, τόσο ώστε να μπορεί να επουλωθεί  φυσιολογικά η περιοχή της ραγάδας. Η χαλάρωση αυτή πραγματοποιείται είτε με διατομή (κόψιμο) λίγων μυϊκών ινών (πλάγια-έσω σφιγκτηροτομή), είτε με εφαρμογή με ένεση στον μυ Botox (χημική σφιγκτηροτομή).

Η χειρουργική αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας πραγματοποιείται από ειδικό Χειρουργό, δεν απαιτεί παραμονή πέραν των λίγων ωρών στο νοσοκομείο ενώ έχει εύκολη μετεγχειρητική φροντίδα, ελάχιστο πόνο (συγκριτικά με αυτόν πριν το χειρουργείο) και γρήγορη αποκατάσταση.

 

Αν νιώθετε ενοχλήσεις ή έχετε εμφανή συμπτώματα στην περιοχή του πρωκτού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γενικό χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη για μια πλήρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

ctadesktop ctamobile