Αιμορροΐδες

Παρόλο που δεν αποτελεί ακριβή ορισμό, οι αιμορροΐδες θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια διόγκωση του φλεβικού δικτύου στην  κατώτερη περιοχή του ορθού και του πρωκτού. Και ενώ, ενώ ως πάθηση, είναι πολύ συχνή, οι πάσχοντες νιώθουν άβολα ή θεωρούν ντροπή να εξεταστούν από Ιατρό, ιδίως όταν δεν έχουν ακόμα έντονα συμπτώματα.

 

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Ο μηχανισμός δημιουργίας αιμορροΐδων είναι η αύξηση της πίεσης στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού που έχει σαν αποτέλεσμα την μη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος και την διόγκωση των αγγείων. Συχνότερες αιτίες γι αυτό είναι:

  • η εγκυμοσύνη
  • η παχυσαρκία
  • η έντονη σωματική άσκηση που αφορά άρση βάρους
  • Η δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • το παρατεταμένο κάθισμα στην λεκάνη της τουαλέτας για κένωση

Επιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας, η αναμενόμενη χαλάρωση του συνδετικού ιστού αποτελεί προδιάθεση για τη νόσο, ενώ άλλες φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία.

 

Αιμορροΐδες: Συνήθη είδη και συμπτώματα

Ανάλογα με την εντόπισή τους οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα:

  • Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό, μπορούν να διογκωθούν και να προεξέχουν, προκαλώντας δυσφορία, πόνο, αίσθημα καψίματος, κνησμό (φαγούρα) και αιμορραγία.
  • Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται βαθύτερα μέσα στο ορθό όπου υπάρχουν λιγότερα νεύρα, οπότε ο πόνος είναι λιγότερο έντονος. Συχνότερο σύμπτωμα είναι η εύρεση αίματος στα κόπρανα και στο χαρτί υγείας.

Με την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων από τα ανωτέρω συμπτώματα συνιστάται η εξέταση από τον ειδικό Ιατρό, Χειρουργό ή Γαστρεντερολόγο, καθώς όσο νωρίτερα τεθεί η διάγνωση τόσο ευκολότερη θα είναι και η αντιμετώπιση της νόσου.

 

Σοβαρότερες περιπτώσεις αιμορροΐδων

Αιμορροϊδοπάθεια χωρίς ή με ήπια συμπτώματα (α’ ή β’ βαθμού) συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή (από το στόμα και τοπική επάλειψη) και τροποποίηση της δίαιτας (λήψη άφθονων υγρών και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες), πάντα κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

Εντονότερα συμπτώματα όπως εμμένουσα αιμορραγία, φλεγμονή, επίμονος πόνος, θρόμβωση και νέκρωση αιμορροϊδικού όζου, υποδηλώνουν σοβαρότερου, γ’ ‘η δ’, βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Αντιμετώπιση αιμορροΐδων από το γιατρό σας

Σήμερα ο Χειρουργός έχει στην διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων εργαλείων και χειρουργικών τεχνικών ώστε να επιτύχει την όσο πιο ανώδυνη, με λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή και οριστική θεραπεία της πάθησης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει μία μόνο «θαυματουργή» μέθοδος που εφαρμόζει ένας μόνο «χαρισματικός» Χειρουργός που θεραπεύει όλες τις αιμορροΐδες ανεξαρτήτως βαθμού, πολυπλοκότητας, ηλικίας και γενικότερης κατάστασης υγείας του ασθενούς. Το συνηθέστερο λάθος από πλευράς ασθενούς είναι να ζητάει από τον Ιατρό να τον θεραπεύσει με την «εντελώς ανώδυνη», «αναίμακτη», «χωρίς νυστέρι», ή όποια άλλη μέθοδο «διάβασε στο internet». Αντιθέτως, είναι ευθύνη και υποχρέωση του ειδικού Χειρουργού να γνωρίζει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές χειρουργικές λύσεις και να προτείνει στον ασθενή αυτή που ενδείκνυται, ταιριάζει δηλαδή, για τον ασθενή που έχει εκείνη την στιγμή μπροστά του.

 

Αν έχετε πόνο και συμπτώματα που ταιριάζουν στα παραπάνω, τότε επικοινωνήστε με τον κο Αναστάσιο Τσεχπενάκη εξειδικευμένο γενικό χειρούργο, για ένα πλήρη έλεγχο και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

ctadesktop ctamobile