Διαφραγματοκήλη

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση κατά την οποία ένα τμήμα του στομάχου προβάλει προς τον θώρακα. Το τμήμα αυτό διέρχεται μέσω ενός χάσματος του διαφράγματος, του μυός. Δηλαδή χωρίζει την θωρακική κοιλότητα από την κοιλιά.

 

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι διαφραγματοκήλης;

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι διαφραγματοκήλης:

  1. Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη, που είναι και η συχνότερη. Συμβαίνει όταν η γαστρονομική συμβολή (το σημείο που ο οισοφάγος και στόμαχος ενωνονται) βρίσκεται ψηλότερα από την φυσιολογική του θεση. Ως αποτέλεσμα, μέσα από το οισοφαγικό άνοιγμα του διαφράγματος διέρχεται (ολισθαίνει )τμήμα του στομάχου.
  2. Παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη, κατά την οποία η γαστροοισοφαγική συμβολή βρίσκεται στην φυσιολογική της θέση. Από το οισοφαγικό άνοιγμα, όμως, του διαφράγματος προβάλει προς το θώρακα μέρος του θόλου του στομάχου. Του ανώτερου, δηλαδή, τμήματός του.

 

Διαφραγματοκήλη: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυριότερο σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Η άνοδος, δηλαδή, γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Ο οποίος, λόγω της οξύτητας του προκαλεί πόνο και «κάψιμο» στο θώρακα πίσω από το στέρνο.

Τα οξέα αυτά μπορεί να φτάσουν και μέχρι το στόμα, ιδίως όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή σκύβει. Άλλα συμπτώματα είναι τα ρεψίματα και το αίσθημα ότι η τροφή σταματάει στον οισοφάγο που οι ασθενείς την περιγράφουν σαν «κόμπο».

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαφραγματοκήλης;

Συνήθως η διάγνωση της νόσου γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης των αιτιών γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή είναι και η συχνότερη εκδήλωσή της. Για την τεκμηρίωση της διαφραγματοκήλης συνήθως αρκεί ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού (οισοφαγογαστροσκόπηση) και ακτινολογικός έλεγχος με κατάποση σκιαγραφικής ουσίας.

 

Ποια είναι η θεραπεία της διαφραγματοκήλης;

Η συντηρητική αγωγή ως σκοπό την ύφεση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου. Η αγωγή αφορά την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και τροποποίηση της διατροφής.

Επειδή, όμως, η διαφραγματοκήλη αφορά διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας στις περιοχές της γαστροοισοφαγικής συμβολής, η θεραπεία της είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Έτσι, στην ολισθαίνουσα μορφή η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται με την Θολοπλαστική κατά Nissen. Κατά την επέμβαση, το ανώτερο μέρος του στομάχου (ο θόλος) τυλίγεται γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Με τον τρόπο αυτό η γαστροοισοφαγική συμβολή καθηλώνεται στην φυσιολογική της θέση, δηλαδή κάτω από το διάφραγμα.

 

Ποια η θεραπεία σε περίπτωση παραοισοφαγικής διαφραγματοκήλης;

Στην παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη στο διευρυσμένο οισοφαγικό άνοιγμα του διαφράγματος τοποθετείται κατάλληλο πλέγμα (σαν μπάλωμα). Με αυτόν τον τρόπο  δεν επιτρέπει πια η άνοδος του δόλου του στομάχου προς τον θώρακα.

 

Χρήση Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στη διαφραγματοκήλη

Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις, αν το επιτρέπει και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, γίνονται λαπαροσκοπικά. Γίνονται, δηλαδή, 4-5 μικρές τρύπες στο κοιλιακό τοίχωμα αντί της κλασσικής χειρουργικής τομής. Έτσι ο χρόνος νοσηλείας είναι ελάχιστος (συνήθως 1 ημέρα) με άμεση επάνοδο στην καθημερινή δραστηριότητα μετά το χειρουργείο. Απαραίτητη προϋπόθεση καθιστά η καταλληλόλητα της χειρουργικής ομάδας. Η ομάδα που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς επιβάλλετε να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στην προχωρημένη λαπαροσκοπική Χειρουργική.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για τα την επίλυση αποριών συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη.

ctadesktop ctamobile