Δυσκοιλιότητα

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που συμβαίνει σε όλους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλοί ερμηνεύουν ως δυσκοιλιότητα τα σκληρά κόπρανα και την διαταραχή συχνότητας κένωσης. Άλλοι θεωρούν αναγκαία την κένωση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η φυσιολογική συχνότητα κένωσης του εντέρου κυμαίνεται τρεις φορές την ημέρα έως μία φορά κάθε τρεις ημέρες.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον Ιατρό;

Η δυσκοιλιότητα γίνεται ύποπτο σύμπτωμα όταν υπάρχει μόνιμη αλλαγή στην κανονική συνήθεια του εντέρου, όταν συνδυάζεται με μετεωρισμό (φούσκωμα), κοιλιακό άλγος ή αιμορραγία από τον πρωκτό. Επίσης, αν χρειάζεται έντονη προσπάθεια η κένωση, αν έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει βάρος στον πρωκτό και αν δεν υπάρχει κένωση για αρκετές ημέρες. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας. Ο ίδιος μπορεί να σας προτείνει κάποιες εξετάσεις ή να σας παραπέμψει σε ειδικό Χειρουργό.

 

Δυσκοιλιότητα: Ποιες είναι οι αιτίες της;

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι πολλές και ποικίλες και μπορούν να συνδυαστούν. Οι περισσότερες αιτίες της δυσκοιλιότητας αφορούν θέματα τρόπου ζωής. Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λιπαρά, καθώς και πτωχή πρόσληψη υγρών είναι μερικές μόνο από τις αιτίες. Έπίσης ο καθιστικός τρόπος ζωής, αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα, στρες και άγχος μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα είναι η εγκυμοσύνη, η υπερβολική χρήση καθαρτικών και οι παρενέργειες μερικών φαρμάκων, ιδίως ισχυρών αναλγητικών. Αιτίες δυσκοιλιότητας που συχνά σχετίζονται και με άλλα συμπτώματα είναι η απόφραξη του εντέρου από κάποια μάζα, διαταραχές της κινητικότητας των μυών του τοιχώματος του εντέρου και των σφιγκτήρων, ή μη ειδικές διαταραχές χωρίς προφανή αιτία.

 

Ποιες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν;

Ο θεράπων Ιατρός θα καθορίσει τον εργαστηριακό έλεγχο. Συνήθως περιλαμβάνει κολονοσκόπηση, έλεγχο της μυϊκής δραστηριότητας με ειδικό όργανο που μετράει τις πιέσεις μέσα στο έντερο (μανομετρία) και ειδικό ακτινολογικό έλεγχο με υποκλυσμό σκιαγραφικού φαρμάκου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Σημαντική είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τακτική λήψη υγρών και τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Ειδικότερα για τις φυτικές ίνες, η συνιστώμενη ημερήσια δόση για να διατηρείται τακτική συνήθεια του εντέρου είναι 30 γραμμάρια την ημέρα. Φυτικές ίνες βρίσκονται στο ψωμί, στα δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Σε περίπτωση που πίσω από τη δυσκοιλιότητα κρύβεται κάποιο άλλο νόσημα, ο θεράπων Ιατρός θα καθορίσει την περαιτέρω προγραμματισμό για την αντιμετώπισή του.

Αν η δυσκοιλιότητα σας ταλαιπωρεί, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη.

ctadesktop ctamobile