Γαστρική παράκαμψη

Τι είναι η γαστρική παράκαμψη ή Roux-En-Y Gastric Bypass;

Η γαστρική παράκαμψη είναι μία σχετικά πολύπλοκη επέμβαση και ο τρόπος δράσης της είναι διπλός. Περιορίζει την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και προκαλεί τεχνητά δυσαπορρόφηση των συστατικών της. Με τον τρόπο αυτό, άτομα με παχυσαρκία μπορούν να πετύχουν απώλεια βάρους. Με την γαστρική παράκαμψη μπορούμε να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα που θα έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου. Η επέμβαση θεωρείται η πιο δραστική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και ως προς την πρόληψη επιπλοκών από τη συγκεκριμένη νόσο.

 

Πως επιτυγχάνονται και τα δυο αποτελέσματα;

Το πρώτο επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου, χωρητικότητας περίπου 30ml. Το δεύτερο, επιτυγχάνεται με την είσοδο των τροφών σε απομακρυσμένο τμήμα του λεπτού εντέρου. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται μεγάλο μέρος του στομάχου και του λεπτού εντέρου, όπου απορροφάται μεγάλο μέρος των συστατικών της τροφής.

 

Ποιες ενδείξεις οδηγούν τους ασθενείς σε γαστρική παράκαμψη;

Η κυριότερη ένδειξη είναι ο δείκτης μάζας σώματος, η τιμή του οποίου φυσιολογικά πρέπει να είναι κάτω από 30 Kg/m2. Επιπλέον, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.α., μπορούν να θεωρηθούν υποψήφιοι για την επέμβαση.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της επέμβασης είναι ότι συμβάλει ή θεραπεύει πλήρως τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην παράκαμψη μέρους του λεπτού εντέρου. Έχει αποδειχθεί πως η παράκαμψη τροποποιεί πεπτίδια που έχουν άμεση σχέση με την ινσουλίνη.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της γαστρικής παράκαμψης;

✓ Αποτελεί το σημείο αναφοράς στη Βαριατρική Χειρουργική (Gold standard) με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου

✓  Επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο απώλεια άνω του 80% του υπερβάλλοντος βάρους μέσα στη διετία

✓  Δημιουργείται απέχθεια στην κατανάλωση γλυκών, απορροφάται μικρή μόνο ποσότητα λίπους, επιτυγχάνεται γρήγορος κορεσμός και μειωμένο αίσθημα πείνας

✓  Ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη άμεσα μετεγχειρητικά

Ποια τα μειονεκτήματα της γαστρικής παράκαμψης;

✗  Μεγαλύτερη επέμβαση στη φυσιολογία της πέψης

✗  Μεταβολικές διαταραχές (αναιμία, σιδηροπενία, αβιταμινώσεις) λόγω της δυσαπορρόφησης

✗  70% των χειρουργηθέντων λαμβάνουν βιταμινούχα σκευάσματα εφ’όρου ζωής

✗  Δυσκολότερη τεχνικά επέμβαση

✗  Περισσότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές

✗  Αδυναμία ελέγχου με γαστροσκόπηση του αποκλεισμένου τμήματος του στομάχου

 

Προεγχειρητικές εξετάσεις  

Πριν την επέμβαση και έπειτα από την κλινική εξέταση ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί στις περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις, σύμφωνα και με τις οδηγίες του γιατρού:

  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, γαστροσκόπηση)
  • Μεταβολική μέτρηση
  • Καρδιολογικές εξετάσεις
  • Πνευμονολογικές εξετάσεις

 

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευτεί δύο με τρεις μέρες. Επίσης θα πρέπει να ακολουθήσει ειδική δίαιτα. Σε ένα διάστημα περίπου 10 ημερών θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Εάν επιθυμείτε μια πιο λεπτομερή ενημέρωση ή χρειάζεστε συμβουλές προς αντιμετώπιση του προβλήματος σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Ο ιατρός συγκεκριμένα έχει εξειδικευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος για τη χρήση του Ρομποτικού Χειρουργικού συστήματος Da Vinci από το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Στο ίδιο πανεπιστημιακό περιβάλλον εξειδικεύτηκε στην προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του πεπτικού συστήματος. Σήμερα διατελεί Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.

ctadesktop ctamobile