Γαστρικό μανίκι

Τι είναι η Κάθετη επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι;

Το γαστρικό μανίκι (Sleeve Gastrectomy) είναι μία χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.  Πρόκειται για μία σχετικά καινούρια μέθοδο που αφορά την εκτομή των 2/3 περίπου του στομάχου με την χρήση ειδικού συρραπτικού εργαλείου.

 

Πότε πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής σε γαστρικό μανίκι;

Η επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι έχει ως στόχο την απώλεια βάρους ενδείκνυται για παχύσαρκους ασθενούς. Με την επέμβαση αυτή πέρα από την παχυσαρκία αντιμετωπίζονται και άλλα επικείμενα νοσήματα που έχουν σχέση με αυτή, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

 

Γαστρικό Μανίκι: Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Πραγματοποιούνται κάποιες μικρές οπές (συνήθως 4-5, γύρω στο 1 εκατοστό η κάθε μία), απ’ όπου εισάγεται η κάμερα και ειδικά εργαλεία. Κατά την επέμβαση αφαιρείται τμήμα του στομάχου, με αποτέλεσμα ο στόμαχος που παραμένει να είναι ένας επιμήκης σωλήνας («μανίκι») χωρητικότητας 150 – 200 ml. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση βάρους, στην οποία συμβάλλουν δύο παράγοντες:

  • Περιορισμός της προσλαμβάνουσας τροφής
  • Πρόκληση αλλαγών σε ορμονικούς μηχανισμούς

Τι γίνεται σε περίπτωση υπερ-παχυσαρκίας;

Σε πολλές περιπτώσεις υπερ-παχυσαρκίας (ΔΜΣ>50) η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σαν το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης. Ύστερα είναι στη κρίσην του χειρούργου πότε θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο που είναι η χειρουργική επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι:

✓  Απλούστερη επέμβαση από τη γαστρική παράκαμψη

✓   Δεν υπάρχει ξένο σώμα όπως ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

✓  Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών

✓  Περιορισμός χωρητικότητας στομάχου, γρηγορότερος κορεσμός χωρίς αίσθημα πείνας

✓   Λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές από τη γαστρική παράκαμψη

✓    Επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο απώλεια περίπου 60-70% του υπερβάλλοντος βάρους μέσα στη διετία

✓   Δεν χρειάζεται τόσο στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση όσο η γαστρική παράκαμψη και ο δακτύλιος

 

Ποια τα μειονεκτήματα της επέμβασης;

Τα μειονεκτήματα είναι:

✗   Πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το «γαστρικό μανίκι» έχει την τάση να διατείνεται (ξεχειλώνει) με το πέρασμα του χρόνου. Κατά αυτό τον τρόπο επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της επέμβασης.

✗  Έχει περισσότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές από το ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο

 

Επιπλοκές

Μετά την επέμβαση μπορεί να προκύψουν κάποιες επιπλοκές, οι οποίες αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι:

  • Αιμορραγία
  • Διαφυγή γαστρικού περιεχομένου (διαρροή) από την γραμμή συρραφής του στομάχου
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ασθενείς που έχουν ήδη τη νόσο, δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για γαστρικό μανίκι

 

Μετά την επέμβαση

Αφού ο ασθενής υποβληθεί σε επιμήκη γαστρεκτομή, θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή. Τις πρώτες εβδομάδες η διατροφή περιλαμβάνει υγρές τροφές, ενώ τις επόμενες βδομάδες εμπλουτίζεται με μαλακές τροφές και έπειτα με στερεές. Με το πέρασμα του χρόνου ο ασθενής υιοθετεί νέες διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τις πιθανότητες να πάρει βάρος. Τα μικρά γεύματα, ο περιορισμός του αλκοόλ και της ζάχαρης, η άσκηση και κυρίως το μέτρο είναι μικρές συνήθειες που πρέπει να υιοθετηθούν από τους ασθενείς.

Για πλήρης ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία της επέμβασης καθώς και συμβουλές προς αντιμετώπιση του προβλήματός σας, απευθυνθείτε στον ειδικό στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Αν πάσχετε από τη νόσο της παχυσαρκίας και έχετε προβεί σε πολλές αλλά αποτυχημένες προσπάθειες για να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε Γενικό Χειρουργό που εξειδικεύεται στην παχυσαρκία και στην βαριατρική χειρουργική. Ο Δρ. Τσεχπενάκης με υπευθυνότητα θα συζητήσει μαζί σας για όλους τους διαθέσιμους τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας και θα σας προτείνει τον καταλληλότερο για το πρόβλημα σας.

ctadesktop ctamobile