Τι είναι η κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική πράξη διάγνωσης και θεραπείας μιας μεγάλης σειράς παθήσεων και καταστάσεων που αφορούν το παχύ έντερο. Πραγματοποιείται από τον ιατρό με τη χρήση του κολονοσκοπίου, το οποίο είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας διαμέτρου περίπου ίσης με αυτή ενός δακτύλου. Στην άκρη του έχει μια κάμερα με την οποία δείχνει το εσωτερικό του εντέρου. Εισέρχεται στο παχύ έντερο από τον πρωκτό και ο ιατρός το κατευθύνει με κατάλληλους χειρισμούς μέχρι και το σημείο που το παχύ έντερο ενώνεται με το λεπτό. Αν σε κάποιο σημείο στου παχέος εντέρου ο εξετάζων Ιατρός εντοπίσει κάποια ύποπτη βλάβη ή μόρφωμα (πχ πολύποδα), έχει τη δυνατότητα, με ειδικό εργαλείο που περνάει μέσα από το κολονοσκόπιο, να αφαιρέσει μικρό τμήμα για βιοψία ή ακόμη και ολόκληρη τη βλάβη, αν το επιτρέπει το μέγεθός της.
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την κολονοσκόπηση;
Ναι. Για μια επιτυχημένη κολονοσκόπηση πρέπει όλο το παχύ έντερο να είναι άδειο από κόπρανα. Αυτό επιτυγχάνεται με δίαιτα χωρίς φυτικές ίνες 1-2 ημέρες πριν την εξέταση και λήψη ειδικού καθαρκτικού φαρμάκου (πιθανώς και υποκλυσμών) την προηγούμενη της εξέτασης που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κένωση του εντέρου. Κακή προετοιμασία του εντέρου δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της εξέτασης, η οποία θα πρέπει να επαναληφθεί άλλη φορά.
Ποια είναι η διαδικασία της κολονοσκόπησης;
Συνήθως η κολονοσκόπηση δεν απαιτεί νοσηλεία. Η προετοιμασία του εντέρου έχει γίνει την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι του ασθενούς. Η εξέταση πραγματοποιείται με χορήγηση στον ασθενή ενδοφλέβιων φαρμάκων που προκαλούν «μέθη» και αναλγητικών, αλλά όχι αναισθητικών φαρμάκων. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής κοιμάται. Μπορεί να του ζητηθεί να αλλάξει στάση πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Επειδή το έντερο γεμίζει με αέρα, μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα «φουσκώματος» στην κοιλιά, αλλά όχι πόνος. Η εξέταση διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν χρειάζεται να αφαιρεθούν μορφώματα για βιοψία. Μετά την εξέταση ο ασθενής παραμένει 1-2 ώρες για να συνέλθει από τα φάρμακα και εξέρχεται από το νοσοκομείο.
Υπάρχουν κίνδυνοι σχετικοί με την κολονοσκόπηση;
Γενικά η κολονοσκόπηση όταν πραγματοποιείται από έμπειρο ενδοσκόπο Ιατρό είναι πολύ ασφαλής διαδικασία με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Για λόγους όμως που σχετίζονται είτε με την ανατομία του ασθενούς ή με το μέγεθος και τη θέση μιας βλάβης στο έντερο για την οποία επιχειρείται ενδοσκοπική αφαίρεση, μπορεί το τοίχωμα του εντέρου να υποστεί διάτρηση. Αυτό, συνήθως, σημαίνει άμεση χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση του τραυματισμού του εντέρου.
Ο Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης, Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών, έπειτα από κλινική εξέταση και αν κρίνεται απαραίτητο θα σας παραπέμψει στην εξέταση της κολονοσκόπησης.