Πολύποδες παχέος εντέρου

Τι είναι οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Πολύποδα χαρακτηρίζουμε κάθε μόρφωμα που σχηματίζεται και προβάλλει από την εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόννο) του εντέρου. Οι πολύποδες παχέος εντέρου ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα και εντόπιση μέσα στο παχύ έντερο. Οι περισσότεροι όμως έχουν μέγεθος περίπου 1 εκατοστού.

 Είναι καλοήθης ή κακοήθης νόσος οι πολύποδες;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυπόδων, οι οποίοι είναι καλοήθεις. Για τους πολύποδες που σχετίζονται με καρκίνο του παχέος εντέρου χρησιμοποιείται ο όρος «αδενωματώδεις πολύποδες» ή απλά «αδενώματα». Τα αδενώματα έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να εξαλλαγούν σε καρκίνο και γι’ αυτό απαιτούν ενδοσκοπική αφαίρεση μόλις αναγνωριστούν. Στην βιοψία είναι εύκολο να αναγνωριστεί αν πρόκειται για απλό αδένωμα ή εάν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Συνήθως χρειάζεται μια δεκαετία για να εξαλλαγεί ένας αδενωματώδης πολύποδας σε καρκίνο. Αδένωμα μεγαλύτερο από 2 εκατοστά συνήθως έχει εστίες κακοήθους εξαλλαγής.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Παρόλο που οι πολύποδες είναι πολύ συχνοί, σπάνια προκαλούν συμπτώματα και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η αναζήτησή τους σε προγραμματισμένο έλεγχο (check up). Παρόλα αυτά, μεγάλοι αδενοματώδεις πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και να φανεί αίμα αναμεμιγμένο με τα κόπρανα.

 

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αδενωματώδους πολύποδα;

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα σε συνδυασμό με ηλικία άνω των 40 ετών πρέπει να ελέγχονται με κολονοσκόπηση. Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αδενωμάτων παχέος εντέρου σχετίζεται με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ασθενείς που έχουν θεραπευθεί από καρκίνο παχέος εντέρου ή τους έχει ήδη αφαιρεθεί αδενωματώδης πολύποδας, έχουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης νέου αδενώματος εφ’όρου ζωής. Η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) είναι μια σπάνια κληρονομική νόσος κατά την οποία μερικά μέλη μιας οικογένειας θα αναπτύξουν εκατοντάδες πολύποδες και τελικά καρκίνο αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τους πολύποδες παχέος εντέρου;

Η ενδοσκοπική αφαίρεση κατά την κολονοσκόπηση είναι η θεραπεία των πολυπόδων και η ιστολογική τους εξέταση καθορίζει τους περεταίρω θεραπευτικούς χειρισμούς. Με την κολονοσκόπηση μπορεί να αφαιρεθεί μέχρι το 90% των πολυπόδων. Πολύποδες που η θέση, το σχήμα και το μέγεθος δεν επιτρέπει την ενδοσκοπική αφαίρεση, αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση.

 

Πολύποδες παχέος εντέρου: Παρακολούθηση

Αν η διάγνωση του αδενώματος επιβεβαιωθεί και από την ιστολογική εξέταση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικά διαστήματα σε κολονοσκόπηση, την συχνότητα επανάληψης της οποίας θα συστήσει ο θεράπων Ιατρός.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πολύποδες παχέος εντέρου επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Τσεχπενάκη Αναστάσιο. Ο ιατρός διατελεί Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας.

ctadesktop ctamobile