Τι είναι ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος;
Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι ένας δακτύλιος με εσωτερικό κενό θάλαμο κατασκευασμένος από ειδικό υλικό, ο οποίος τοποθετείται γύρω από το στομάχι κοντά στο άνω άκρο του. Έτσι δημιουργείται ένας μικρός θύλακος στο άνω μέρος και ένα στενό πέρασμα προς το μεγαλύτερο υπόλοιπο τμήμα του στομάχου. Με τον τρόπο αυτό το στομάχι παίρνει το σχήμα κλεψύδρας. Ο εσωτερικός θάλαμος του δακτυλίου γεμίζει με φυσιολογικό ορό με ένα σωληνάκι που καταλήγει σε μια μικρή μεταλλική βαλβίδα κάτω από το δέρμα της κοιλιάς και μπορεί να παρακεντηθεί με σύριγγα και βελόνα. Αναλόγως της ποσότητας του ορού που περιέχει αυξάνει ή μειώνει το άνοιγμα μέσα στο δακτύλιο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνεται και ο κορεσμός επέρχεται μόλις γεμίσει ο μικρός θύλακος και όχι όλος ο στόμαχος.
Λαπαροσκοπική επέμβαση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου
Η επέμβαση του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο Γενικός Χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές και μέσα από αυτές εισάγει τα ειδικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο.
Ο Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης έχει διενεργήσει πλήθος λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε χειρουργικές παχυσαρκίας και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.
Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Πλεονεκτήματα μεθόδου
Η μέθοδος του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
- Ευκολότερη τεχνικά επέμβαση με άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα
- Λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Δεν υπάρχει παρέμβαση στη φυσιολογική διαδικασία της πέψης
- Είναι αναστρέψιμη επέμβαση (ο δακτύλιος μπορεί να αφαιρεθεί)
- Επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο απώλεια περίπου 50% του υπερβάλλοντος βάρους μέσα στη διετία
Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Μειονεκτήματα
Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η μέθοδος είναι τα εξής:
- Παρουσία ξένου σώματος (δακτύλιος και υποδόρια βαλβίδα)
- Κίνδυνος απώτερων μετεγχειρητικών επιπλοκών (διάταση του στομάχου, διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου από την χρόνια πίεση του δακτυλίου, «γλίστρημα» του δακτυλίου από τη θέση που τοποθετήθηκε, λοίμωξη στην περιοχή που τοποθετήθηκε η βαλβίδα)
- Δεν περιορίζεται το αίσθημα της πείνας
- Ακατάλληλη μέθοδος για αντιμετώπιση ασθενών με πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
- Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συμμόρφωση του ασθενούς (ακατάλληλο για καταναλωτές γλυκών)
Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου. Έχει μετεκπαιδευτεί στην προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική της Παχυσαρκίας σε δύο νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ (University of Miami, University of Connecticut), ενώ τώρα διατελεί Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.