Αιμορροϊδεκτομή
Οι αιμορροΐδες είναι διευρυμένοι αγγειακοί σχηματισμοί μέσα στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και αφορούν το κατώτερο μέρος του ορθού και τον πρωκτό. Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο τύπους:
- Εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στο ορθό
- Εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.
Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους. Ο ρόλος τους είναι η μεταφορά αίματος στην περιοχή του πρωκτού. Κάποιες φορές, οι ιστοί που συγκρατούν αιμορροϊδικά αγγεία χαλαρώνουν σε σημείο που οι αυτά διογκώνονται και ερεθίζονται, κυρίως κατά την κένωση πυροδοτώντας έτσι δυσάρεστα συμπτώματα. Η έξαρση αυτών των συμπτωμάτων ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια και διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των αιμορροϊδικών όζων.
Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού, μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία για τις αιμορροΐδες έχει διάρκεια περίπου δύο εβδομάδων. Στα πλαίσια αυτής, ο γιατρός θα προτείνει:
- Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
- Σωστή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού
- Ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αλοιφές στην περίπτωση φλεγμονής
Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.
Η κλασσική χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορροϊδεκτομή (κατά Milligan-Morgan), κατά την οποία, ο Χειρουργός προβαίνει σε αφαίρεση του υπερβολικού ιστού ο οποίος προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου, όπως θρόμβωση, φλεγμονή, πόνο και αιμορραγία. Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με γενική αναισθησία είτε με τοπική ή ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με καταστολή, κατά την κρίση του Ιατρού.
Εκτός από την κλασσική αιμορροϊδεκτομή, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των χειρουργικών τεχνικών, σήμερα έχουμε στην θεραπευτική φαρέτρα και άλλες μεθόδους για την χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, με συνηθέστερα εκτελούμενες τις παρακάτω:
Μέθοδος HAL
Κατά την αιμορροϊδεκτομή κατά HAL, χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για τον εντοπισμό και την απολίνωση (σταγγαλισμό) των αιμορροϊδικών αρτηριών. Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo
Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός κυκλικού συρραπτικού μηχανήματος- αναστομωτήρα (Stapler). Το Stapler αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού πάνω από τη “γραμμή πόνου”. Σε ένα διάστημα έξι εβδομάδων κατά προσέγγιση, γίνεται συρρίκνωση και εξαφάνιση των αιμορροΐδων.
Αιμορροϊδοπηξία (ablation) με laser
Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Κατά την επέμβαση δεν αφαιρείται ο αιμορροϊδικός ιστός αλλά η αναπτυσσόμενη υψηλή θερμοκρασία εντός του όζου προκαλεί ένα «εσωτερικό έγκαυμα» και συρρίκνωση της διευρυμένης αιμορροϊδας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά την χειρουργική αντιμετώπιση με laser, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ανάρρωση μετά από χειρουργείο αιμορροϊδεκτομής
Η ανάρρωση μετά την αιμορροϊδεκτομή εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, μετά το χειρουργείο, κάθε μέρα ο ασθενής θα αισθάνεται και καλύτερα. Η περιοχή του πρωκτού είναι πιθανόν να είναι ευαίσθητη και να πονάει έως και για τέσσερις εβδομάδες. Για περίπου ένα με δύο μήνες μπορεί να υπάρχει μια ελαφριά αιμορραγία και καθαρά ή κίτρινα υγρά από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της κένωσης. Η επιστροφή στην καθημερινότητα επέρχεται συνήθως άμεσα, πάντα τηρώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ύπαρξη αρκετών διαφορετικών σύγχρονων τεχνικών για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του σημερινού Χειρουργού, ο οποίος θα επιλέξει να πραγματοποιήσει εκείνη την επέμβαση που είναι κατά την κρίση του η πλέον ενδεικνυόμενη για τον ασθενή που έχει εξετάσει και με συγκεκριμένο βαθμό βαρύτητας της νόσου. Είναι λάθος εκ μέρους του του ασθενούς να ζητάει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με μια μέθοδο «ανώδυνη», «ακίνδυνη», «αναίμακτη» και ότι άλλο μπορεί να διάβασε ή άκουσε, χωρίς να έχει εξεταστεί από ειδικό Χειρουργό.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την αιμορροϊδεκτομή και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρούργο, Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη.