Κολοστομία
Η κολοστομία, ή αλλιώς παρά φύσει έδρα, αποτελεί μια ιατρική επέμβαση για την αντιμετώπιση πληθώρας καταστάσεων του εντέρου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας επικοινωνίας του παχέος εντέρου με το δέρμα της κοιλιάς μέσω του οποίου γίνεται η αποβολή των κοπράνων.
Αποτελεί μια διαδικασία η οποία κρίνεται συνήθως απαραίτητη για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στο παχύ έντερο, όπως μερικές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή αιμορραγία. Μέσω της κολοστομίας τα κόπρανα αποβάλλονται από άνοιγμα στο δέρμα της κοιλιάς και συλλέγονται στο ειδικό πλαστικό σακουλάκι.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κολοστομία;
Η κολοστομία μπορεί να συνιστάται για διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως:
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ενδέχεται να χρειαστεί κολοστομία σε περίπτωση που ένα τμήμα του παχέος εντέρου ή του ορθού έχει αφαιρεθεί στα πλαίσια της θεραπείας του καρκίνου.
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Η κολοστομία ίσως συνιστάται σε άτομα με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες ή παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.
Εκκολπωματίτιδα: Η κολοστομία μπορεί να είναι απαραίτητη εάν η εκκολπωματίτιδα προκαλέσει διάτρηση στο παχύ έντερο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.
Απόφραξη παχέος εντέρου: Η κολοστομία μπορεί να συνιστάται για την παράκαμψη μιας απόφραξης στο παχύ έντερο ή τον ορθό.
Τραυματισμός: Μπορεί να απαιτηθεί κολοστομία μετά από σοβαρό τραυματισμό ή ατύχημα που προκαλεί βλάβη στο παχύ έντερο.
Εκ γενετής ανωμαλίες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται κολοστομία για βρέφη που γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν το παχύ έντερο.
Η απόφαση για τη διενέργεια κολοστομίας λαμβάνεται συνήθως βάσει του εκάστοτε περιστατικού και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η υποκείμενη ιατρική κατάσταση, η έκταση του προβλήματος και η γενικότερη υγεία του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κολοστομία μπορεί να είναι προσωρινή, ενώ σε άλλες μπορεί να είναι μόνιμη.
Είδη κολοστομίας
Υπάρχουν διάφορα είδη κολοστομίας. Τα είδη αυτά σχετίζονται με τον τρόπο δημιουργίας τους και ανάλογα με το ύψος του εντέρου όπου έχει δημιουργηθεί η στομία. Ανάμεσα στα πλέον συνήθη είδη είναι:
- Τελική κολοστομία: τοποθετείται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Αφορά το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που έχει τοποθετηθεί στο δέρμα. Η τελική κολοστομία πραγματοποιείται έπειτα από επέμβαση αφαίρεσης του ορθού και του πρωκτού λόγω καρκίνου ή εκτάκτων επεμβάσεων.
- Κολοστομία αγκύλης (loop): πρόκειται για την εκστόμωση στο δέρμα του κεντρικού και περιφερικού αυλού του εντέρου. Ο κεντρικός αυλός συντελεί στην αποβολή των κοπράνων και ο περιφερικός στην παραγωγή βλέννας. Είναι ένα είδος παροδικού τύπου και μετά από την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος γίνεται σύγκληση των δύο.
Όταν η εκστόμωση αφορά το λεπτό έντερο, συνήθως πραγματοποιείται με το τμήμα του που ονομάζεται «ειλεός». Έτσι, διακρίνεται σε:
- Ειλεοστομία τελική: αφορά το τελικό κομμάτι του λεπτού εντέρου, έπειτα από ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου.
- Προφυλακτική ειλεοστομία: αυτό το είδος έχει προστατευτική δράση σε μία αναστόμωση έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις (συνήθως για καρκίνο του ορθού) μέσω της εκτροπής του περιεχομένου του εντέρου. Είναι συνήθως loop το οποίο συγκλείεται έπειτα από κάποιο καιρό λόγω της παροδικότητας του είδους.
Φροντίδα μετά την κολοστομία
Η φροντίδα μιας κολοστομίας απαιτεί προσοχή και σύνεση, καθώς η περιοχή αυτή είναι επιρρεπής σε ερεθισμούς και λοιπές επιπλοκές. Μετά την κολοστομία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για τη φροντίδα μετά την επέμβαση, ώστε να διατηρήσετε το στόμα καθαρό και υγιές:
- Διατήρηση της περιοχής καθαρής και στεγνής
- Τακτική αλλαγή της ειδικής σακούλας προς αποφυγή διαρροών
- Αποφυγή τροφών που μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή διάρροια
- Κατανάλωση άφθονων υγρών
- Τακτική άσκηση
Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την κολοστομία, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη.