Σκωληκοειδεκτομή
Για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης διενεργείται μια χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό, σωληνοειδές όργανο που συνδέεται με το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να φλεγμαίνει προκαλώντας μια κατάσταση που ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα.
Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.
Μετά από την επέμβαση, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και το άτομο.
Τι συμπτώματα έχει η σκωληκοειδίτιδα;
Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα στο κάτω δεξιό τμήμα της κοιλιάς, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο και χαμηλό πυρετό. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει ως αμβλύς πόνος και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να υποστεί ρήξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η σκωληκοειδεκτομή;
Η σκωληκοειδεκτομή συνιστάται σε περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας κατάσταση κατά την οποία η σκωληκοειδής απόφυση φλεγμαίνει.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως περιτονίτιδα (φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της κοιλιακής κοιλότητας), σχηματισμό αποστήματος και σήψη.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, πέραν της οξείας σκωληκοειδίτιδας κατά τις οποίες συνιστάται σκωληκοειδεκτομή όπως:
- Ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων απροσδιόριστου κοιλιακού άλγους που πιθανολογείται ότι οφείλονται σε θποτριπιάζονται επεισόδια οξείας σκωληκοειδίτιδας
- Παρουσία μάζας σκωληκοειδούς ή αποστήματος που δεν υποχωρεί μόνο με αντιβιοτικά
- Εντοπισμός όγκου ή άλλης ανώμαλης ανάπτυξης στην απόφυση κατά τη διενέργεια διαγνωστικής απεικόνισης για άλλη πάθηση
Πώς διενεργείται η σκωληκοειδεκτομή;
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σκωληκοειδεκτομή:
- Ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή: Κατά την ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή γίνεται μια τομή στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην απόφυση. Στη συνέχεια, αφαιρεί προσεκτικά την απόφυση και κλείνει την τομή με ράμματα.
- Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή: Για τη διενέργεια της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής πραγματοποιούνται συνήθως 3 τομές στην κοιλιά, μήκους 5-10 χιλιοστά η κάθε μία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται ένα λαπαροσκόπιο (ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα στο άκρο). Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται μικρά εργαλεία για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι λιγότερο επεμβατική από την ανοικτή σκωληκοειδεκτομή και συνήθως έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, μικρότερες ουλές και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ωστόσο, η ανοικτή σκωληκοειδεκτομή μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Η επιλογή της προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τη συνολική υγεία του ασθενούς και την εμπειρία του χειρουργού στις λαπαροσκοπικές τεχνικές.
Ανάρρωση μετά από σκωληκοειδεκτομή
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντός λίγων ημερών. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τις περιπτώσεις ανοικτής χειρουργικής επέμβασης ή επιπλοκών. Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες και την άρση βαριών φορτίων για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, ώστε να αποφεύγεται η καταπόνηση των κοιλιακών μυών. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι οδηγίες του γιατρού όσον αφορά τη μετεγχειρητική φροντίδα και τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων για να διασφαλιστεί η σωστή επούλωση και να αποφευχθούν επιπλοκές.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη για περαιτέρω πληροφορίες.