αιμα στον πρωκτο

Αίμα στον πρωκτό

Η αιμορραγία από τον πρωκτού ή πρωκτορραγία, αναφέρεται στο φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί από το άτομο:

  • κατά το σκούπισμα μετά την κένωση
  • κατά τη διάρκεια των κενώσεων
  • στο εσώρουχο

 

Αν και συχνά σχετίζεται με καλοήθη αίτια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να µην αγνοείται αλλά να αναζητείται άµεση ιατρική αξιολόγηση. Παρόλο που μπορεί να προκύψει από μη σοβαρές καταστάσεις, είναι σημαντικό να διερευνηθεί η υποκείμενη αιτία για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

Αίμα στον πρωκτό: Τι υποδηλώνει το χρώμα του;

Το χρώμα του αίματος έχει σημαντική σημασία, καθώς μπορεί να είναι είτε σκούρο ή μαύρο σαν πίσσα, είτε ζωηρό, έντονο κόκκινο.

Στην πρώτη περίπτωση, το αίμα αναμιγνύεται με κόπρανα και εκδηλώνεται ως διάρροια, υποδεικνύοντας ότι η πηγή της αιμορραγίας βρίσκεται σχετικά ψηλά στο πεπτικό σύστημα, συχνά μέσα στο στομάχι (π.χ. γαστρεντερική αιμορραγία). Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση, το αίμα εμφανίζεται ως έντονο κόκκινο χρώμα, υποδηλώνοντας ότι η πηγή της αιμορραγίας βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, όπως στην περίπτωση των αιμορροΐδων.

 

Η ποσότητα του αίματος είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Εάν παρατηρηθεί σημαντική ποσότητα αίματος, είτε με μέλαινες κενώσεις είτε με τη μορφή ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επικοινωνία με τον ιατρό μας ή η επίσκεψη στα επείγοντα του νοσοκομείου. Αυτή η άμεση δράση επιτρέπει την απαραίτητη υποστηρικτική θεραπεία και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας.

 

Αίτια πρωκτικής αιμορραγίας

Η πρωκτική αιμορραγία μπορεί να προκύψει λόγω διαφόρων υποκείμενων αιτιών.

Οι κύριοι υπαίτιοι της πρωκτικής αιμορραγίας, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο κόκκινο αίμα, περιλαμβάνουν συνήθως:

  • αιμορροΐδες (εσωτερικές και εξωτερικές)
  • ραγάδα πρωκτού
  • περιεδρικά συρίγγια

 

Αντίθετα, καταστάσεις όπως η γαστρορραγία ή κάποια αγγειοδυσπλασία στο τοίχωμα του εντέρου τείνουν να οδηγούν στην παρουσία μέλαινων κενώσεων.

Αν και λιγότερο συχνές, υπάρχουν πιο σοβαρές αιτίες αίματος στον πρωκτό που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία του ατόμου. Αυτές περιλαμβάνουν εντερικούς πολύποδες και κακοήθειες που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία εντός της πεπτικής οδού.

Συνοψίζοντας, οι πιο διαδεδομένες αιτίες πρωκτικής αιμορραγίας περιλαμβάνουν:

 

 

Πώς προλαμβάνεται το αίμα στον πρωκτό;

Η πρόληψη του αίματος στον πρωκτό βασίζεται στην διάγνωση και αντιμετώπιση των διαφόρων πιθανών αιτιών. Γενικά, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει άφθονη ποσότητα τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, είναι ευεργετική για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου. Επιπλέον, η άσκηση καθημερινής υγιεινής με το πλύσιμο της πρωκτικής περιοχής και η διακοπή της χρήσης χαρτιού τουαλέτας μπορεί συχνά να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις, ιδίως για τις αιμορροΐδες.

 

Όταν παρατηρηθούν οποιαδήποτε αρχικά σημάδια αίματος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, στα κόπρανα, στην τουαλέτα ή στο εσώρουχο, είναι ζωτικής σημασίας για το άτομο να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια από Ιατρό, Γαστρεντερολόγο ή Χειρουργό. Το βήμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση, την έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της υποκείμενης πάθησης.

 

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση για το αίμα στον πρωκτό εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα. Κατά κανόνα, μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία, η αιμορραγία συνήθως υποχωρεί.

 

Για τις οξείες ραγάδες πρωκτού, η αυθόρμητη υποχώρηση μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή ως μέρος του σχεδίου θεραπείας. Από την άλλη πλευρά, οι χρόνιες πρωκτικές ραγάδες ή η προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια συχνά καθιστούν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με ασφάλεια, χωρίς να προκαλούν σημαντικό πόνο ή δυσφορία στον ασθενή.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αίμα στον πρωκτό και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη.

ctadesktop ctamobile