Περιτονίτιδα
Τι είναι η περιτονίτιδα;
Η περιτονίτιδα είναι η κατάσταση κατά την οποία φλεγμαίνουν και τα δυο πέταλα του περιτοναίου. Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Α. Τσεχπενάκης, το περιτόναιο είναι ο λεπτός υμένας που καλύπτει τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα (σπλαχνικό περιτόναιο) και τα κοιλιακά τοιχώματα εκ των έσω (τοιχωματικό περιτόναιο).
Η περιτονίτιδα εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εμφανιστεί και σε ανηλίκους. Τονίζεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ειδάλλως ενδέχεται να παρουσιαστούν απειλητικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς.
Περιτονίτιδα: Πως προκαλείται;
Καταστάσεις που έχει εντοπιστεί ότι μπορούν να πυροδοτήσουν την φλεγμονή του περιτόναιου είναι οι εξής:
- Η ρήξη (διάτρηση) ενδοκοιλιακού σπλάχνου. Ενδεικτικά αναφέρονται το έντερο, η χοληδόχος κύστη ή ο στόμαχος
- Η μόλυνση που προέρχεται από τη σκωληκοειδίτιδα, την εκκολπωματίτιδα, μετά από περιτοναϊκή κάθαρση, ή την αυτόματη μόλυνση ενδοκοιλιακού υγρού που οφείλεται σε κίρρωση ήπατος (ασκίτη)
- Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα), ειδικά σε άτομα που παρουσιάζουν εξάρσεις με επιπλοκές της νόσου.
- Η διαφυγή πεπτικών υγρών που προκαλεί η παγκρεατίτιδα
- Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία από μια κύστη της ωοθήκης μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, από ρήξη εξωμήτριου κύησης, από τραυματική κάκωση του ήπατος ή του σπλήνα, ή από ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής
- Η κακή αιμάτωση (ισχαιμία) του εντέρου.
Περιτονίτιδα: Ποια συμπτώματα τη συνοδεύουν;
Το εντονότερο σύμπτωμα, που συνοδεύει την περιτονίτιδα, είναι ο οξύς και έντονος πόνος. Μάλιστα ο πόνος αυτός, χειροτερεύει καθώς κινείται ο ασθενής. Υπάρχουν όμως και άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα:
- Αναστολή αερίων και κοπράνων
- Δίψα
- Ναυτία και / ή έμετος
- Ταχυκαρδία
- Εφίδρωση
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Λιγότερα ούρα από το κανονικό
- Πρόβλημα στην αναπνοή / Δύσπνοια
- Διάταση κοιλίας
- Πυρετός και κρυάδες
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Επειδή όμως τα συμπτώματα της περιτονίτιδας είναι κοινά με αυτά άλλων παθήσεων, είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει από έμπειρο Γενικό Χειρουργό.
Περιτονίτιδα: Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο πιο κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας διάγνωσης της περιτονίτιδας είναι ο χρόνος. Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Α. Τσεχπενάκης, η καθυστερημένη διάγνωση και κατά συνέπεια η αργοπορημένη θεραπεία, ενδέχεται να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για τον ασθενή.
Το πρώτο βήμα είναι να καταγραφεί το ιστορικό του ασθενούς και έπεται η φυσική εξέταση. Ο ιατρός στα πλαίσια αξιολόγησης των συμπτωμάτων του ασθενούς, θα εκτιμήσει την ένταση και την ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα, αλλά και τη δυσφορία που μπορεί να της προκαλέσει η πάθηση. Ασφαλώς, δεν πρέπει να παραλείπεται η συμβολή του απεικονιστικού ελέγχου (πχ αξονική τομογραφία). Εάν το κρίνει απαραίτητο, ο θεράπων ιατρός ενδέχεται να ζητήσει εξετάσεις και καλλιέργεια αίματος, εξετάσεις ούρων και καλλιέργεια υγρού (αν βρεθεί στην κοιλιά του ασθενούς).
Πως θεραπεύεται η περιτονίτιδα;
Η θεραπεία της περιτονίτιδας σχετίζεται με τον καθορισμό της υποκείμενης αιτίας της. Στη συνέχεια θα χορηγηθούν αντιβιοτικά (ενδοφλέβια συνήθως) με σκοπό να καταπολεμηθεί η λοίμωξη. Παράλληλα, χορηγούνται και αναλγητικά φάρμακα προκειμένου να διαχειριστεί ο ασθενής τον πόνο.
Αν τώρα εμφανιστεί μόλυνση στο έντερο ή κάποιο απόστημα ή κάποια φλεγμονώδης βλάβη, η θεραπεία έρχεται μέσα από τη χειρουργική επέμβαση.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την περιτονίτιδα, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Α. Τσεχπενάκη. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη χειρουργική αποκατάσταση της περιτονίτιδας και είναι σε θέση να ορίσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.