Γαστρορραγία
Ο όρος «γαστρορραγία» αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου υπάρχει αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν υπάρχει απώλεια αίματος από τις περιοχές του οισοφάγου, του στομαχιού ή από το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Τα συμπτώματα της γαστρορραγίας εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά είναι σοβαρά. Το μέγεθος και η ταχύτητα της αιμορραγίας εξαρτώνται από το μέγεθος και το είδος του αγγείου (φλέβα, αρτηρία) που έχει υποστεί διάβρωση ή διάτρηση. Επιπλέον, η έκταση της βλάβης που προκλήθηκε, είτε οφείλεται σε καλοήθες έλκος είτε σε κακοήθη νεοπλασία, επηρεάζει σημαντικά την αιμορραγική διαδικασία. Η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αγγειοδιασταλτικών και των αντιπηκτικών, μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη σοβαρότητα και τον ρυθμό της αιμορραγίας στον πάσχοντα ασθενή. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Αίτια
Τα κυριότερα αίτια αιμορραγίας από ανώτερο πεπτικό σύστημα είναι:
- Αιμορραγική γαστρίτιδα και έλκη στομάχου: φλεγμονώδεις καταστάσεις στο εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνο) του στομάχου προκαλούν τη δημιουργία ελκών στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Αυτές οι ελκώδεις περιοχές μπορούν να αιμορραγήσουν και να προκαλέσουν γαστρορραγία. Συνηθέστερη αιτία αυτής κατάστασης αποτελεί η παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori). Πρόκειται για ένα μικρόβιο που αναστέλλει την προστασία του γαστρικού βλεννογόνου έναντι των γαστρικών οξέων. Παρόμοια επίδραση έχουν και μερικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα όπως η ασπιρίνη.
- Κακοήθεις ή καλοήθεις όγκοι του τοιχώματος του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου)
- Αιμορραγία από τον οισοφάγο που μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις, όπως οισοφαγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή από κιρσούς του οισοφάγου λόγω πυλαίας υπέρτασης (πάθηση του ήπατος)
- Άλλα σπανιότερα αίτια αφορούν παθήσεις όπως βαριά παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), αιμορραγία από τα χοληφόρα αγγεία του ήπατος ή αιματολογικά νοσήματα.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει η γαστρορραγία;
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η γαστρορραγία περιλαμβάνουν:
- Αιματέμεση: έμετος με παρουσία αίματος, με απόχρωση από ζωηρή ερυθρή έως μελανή. Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστρορραγίας. Το αίμα μπορεί να φαίνεται μελανό ή κόκκινο, ανάλογα με το πόσο καιρό έχει παραμείνει στο στόμαχο.
- Κοιλιακές κράμπες: Ο πόνος μπορεί να έχει χαρακτήρα καύσου (καψίματος). Εκδηλώνεται ως σφίξιμο ή πίεση στην περιοχή του στομάχου με, πολλές φορές, αντανάκλαση στη ράχη.
- Έλλειψη ενέργειας και κόπωση: Λόγω της αιμορραγίας, μπορεί να υπάρχει πτώση του αιματοκρίτη. Η πτώση αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με κόπωση και καταβολή δυνάμεων.
- Μέλαινες κενώσεις: Όταν τα κόπρανα περιέχουν αίμα, που έχει παραμείνει κάποιο χρονικό διάστημα στο πεπτικό σύστημα, εμφανίζουν μέλαινα (μαύρη) απόχρωση.
Διάγνωση
Η διάγνωση της αιτίας της γαστρορραγίας γίνεται με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των:
- εξετάσεων αίματος
- απεικονιστικών εξετάσεων (πχ αξονική τομογραφία)
- ενδοσκοπικού ελέγχου (π.χ. γαστροσκόπηση)
Η ακριβής μέθοδος διάγνωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα συμπτώματα του ασθενούς.
Γαστρορραγία: Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της γαστρορραγίας εξαρτάται από την αιτία της. Σε πολλές περιπτώσεις, η γαστρορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά για την γαστρίτιδα από ελικοβακτηρίδιο και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση των γαστρικών οξέων.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας και της αιτίας που την προκάλεσε.
Συνοψίζοντας, η γαστρορραγία είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει αιμορραγία στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και αντιμετώπιση.
Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα γαστρορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη.