xeirourgiki_kai_mesa_koinonikis_diktiosis

Χειρουργική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανώδυνα – Αναίμακτα –Ακίνδυνα ….και σύντομα στο χώρο σας με εχεμύθεια

 

Η ταχεία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διείσδυσή τους σε κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής, εκτός από τα διαφορετικά για τον κάθε χρήστη οφέλη, πολλές φορές οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Οι πληροφορίες μπορούν να εξαπλωθούν με ταχύτητα και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε την αλήθεια από την παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση σχετικά με θέματα της Ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις χειρουργικές  ειδικότητες, μέσω κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πρόβλημα που αυξάνει στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Η πληροφόρηση, όσο εκτεταμένη και ορθή και αν είναι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ.

 

Οποιαδήποτε χειρουργική  πράξη, όσο μικρή και αν  θεωρείται, αφορά παρέμβαση στην ανατομία και την φυσιολογία (λειτουργία) του οργανισμού και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία, ευχέρεια και ικανότητα του θεράποντος να εφαρμόσει τους κανόνες και τις πρακτικές της Χειρουργικής Επιστήμης και Τέχνης στον ασθενή που έχει μπροστά του. Η Ιατρική, και ιδιαίτερα η Χειρουργική, αντίθετα με γενική πεποίθηση, ΔΕΝ είναι θετική Επιστήμη. Ένα συν ένα, σπάνια ισούται με δύο. Όπως δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυποι ανθρώπινοι οργανισμοί, έτσι και δεν υπάρχει ασθένεια που να εκδηλώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε δύο διαφορετικούς ασθενείς. Και ο ρόλος του Ιατρού είναι να εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γνώση και την εμπειρία του ώστε του διαχειριστεί όσο πιο ορθολογικά μπορεί την αβέβαιη πορεία της κάθε νόσου.

Η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, η Ιατρική Επιστήμη ατέλειωτη και ο χρόνος για την μάθει κάποιος είναι λίγος, ακόμα και ο έμπειρος Ιατρός μπορεί να κάνει λάθη και η Ιατρική διάγνωση είναι γεμάτη ευθύνες.

(Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. Ιπποκράτης, 460-360 π.Χ.)

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα σχετικά με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορούν να είναι παραπλανητικές και επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Ένα από τα κύρια προβλήματα της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των πληροφοριών. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει πληροφορίες, ανεξάρτητα από την εμπειρία και την εκπαίδευσή του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και επιδεινώσουν προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η ανωνυμία που παρέχουν τα κοινωνικά μέσα μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να διαδίδει πληροφορίες χωρίς να φέρει ευθύνη για τις συνέπειες τους.

Για να αποφύγετε την παραπληροφόρηση σχετικά με θέματα Χειρουργικής στα κοινωνικά μέσα, είναι σημαντικό να είστε κριτικοί και να επαληθεύετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε. Αναζητήστε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, όπως επαγγελματίες υγείας, ιατρικά ινστιτούτα ή επίσημες ιστοσελίδες υγείας. Οι ιατρικές ενώσεις και οργανισμοί είναι εξαιρετικές πηγές πληροφοριών, καθώς παρέχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες. Εννοείται ότι μόνο ο Χειρουργός που θα επιλέξετε μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές και πληροφορίες διότι έχει την εμπειρία, τη γνώση και την κρίση να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.

Τέλος, είναι σημαντικό να είστε επίσης κριτικοί όταν διαβάζετε σχόλια και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να υπάρχουν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες που διαφέρουν από την πραγματικότητα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι κάθε χειρουργική πράξη δεν είναι μια απλή διαδικασία και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Αυτό που ίσως ισχύει για κάποιον άλλον, δεν σημαίνει ότι θα ισχύει και για εσάς. Η υγεία σας είναι σημαντική και αξίζει την προσοχή και την ακρίβεια στις πληροφορίες και συμβουλές που λαμβάνετε.

ctadesktop ctamobile