Η χολοκυστεκτομή αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, προσφυόμενη στην κάτω επιφάνεια του ήπαος. Αποθηκεύει και συγκεντρώνει χολή, το υγρό δηλαδή που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι χολοκυστεκτομής:
- ανοικτή χολοκυστεκτομή: περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εγκάρσιας μεγάλης τομής στην κοιλιά για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για την παραδοσιακή μέθοδο που εφαρμόζεται συνήθως σε άτομα με σοβαρές παθήσεις της χοληδόχου κύστης ή σε περιπτώσεις επιπλοκών.
- λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: γνωστή επίσης και ως “ελάχιστα επεμβατική χειρουργική”, αποτελεί μια πιο εξελιγμένη μέθοδο χολοκυστεκτομής που περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών- τεσσάρων μικρών τομών και τη χρήση λαπαροσκοπίου για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Ο έμπειρος Γενικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης χρησιμοποιεί και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική με μία μόνο τομή για την χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και λιγότερο πόνο από την ανοικτή χολοκυστεκτομή, αλλά απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και εξοπλισμό.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία και συνήθως είναι «χειρουργείο ημέρας», δηλαδή ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
Πότε κρίνεται απαραίτητη η χολοκυστεκτομή;
Η απόφαση για τη διενέργεια χολοκυστεκτομής βασίζεται συνήθως στην παρουσία συμπτωμάτων που οφείλεται στην ύπαρξη χολόλιθων (πετρών στη χολή) :
- Πόνος στην κοιλιά, συνήθως με χαρακτήρες κωλικού
- Δυσπεπτικά ενοχλήματα (καούρες, φουσκώματα, ρεψίματα), ιδίως μετά τα γεύματα
- Χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης)
- Πολύποδες της χοληδόχου κύστης
- Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος) που οφείλεται σε χολολιθίαση
Ποια είναι τα οφέλη της χολοκυστεκτομής;
Το χειρουργείο της χολοκυστεκτομής εξαφανίζει τα συμπτώματα και αποτρέπει την επικίνδυνη επιπλοκή της λιθιασικής παγκρεατίτιδας και της χολοκυστίτιδας.
Πριν το χειρουργείο χολοκυστεκτομής
Πριν το χειρουργείο χολοκυστεκτομής, κρίνεται απαραίτητο ο ασθενής να υποβληθεί σε ορισμένες εξετάσεις (προεγχειρητικός έλεγχος) όπως:
- Εξετάσεις αίματος
- Ακτινιγραφία θώρακα
- Υπερηχογράφημα κοιλίας
Επιπλέον, ο Γενικός Χειρουργός θα συζητήσει με τον ασθενή για φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνει και κυρίως αυτά που αφορούν την πήξη του αίματος. Τέλος, θα δοθούν προεγχειρητικά στον ασθενή ορισμένες οδηγίες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού και υγρών λίγες ώρες πριν την επέμβαση.
Χολοκυστεκτομή – Μετεγχειρητικές οδηγίες
Η διάρκεια ανάρρωσης από χολοκυστεκτομή με λαπαροσκόπηση είναι 3-5 φορές μικρότερη από αυτή της Ανοικτής Χολοκυστεκτομής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά την πάροδο 3-4 ημερών. Για το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο ωστόσο, ο Γενικός Χειρουργός θα δώσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή. Τις πρώτες μέρες δηλαδή συνιστάται:
- Αποφυγή άρσης βαριών αντικειμένων
- Διατροφικές οδηγίες
- Σταδιακή αύξηση δραστηριοτήτων
- Φροντίδα των πληγών
Υπάρχουν επιπλοκές μετά το χειρουργείο χολοκυστεκτομής;
Η επέμβαση θεωρείται αρκετά ασφαλής, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, ωστόσο υπάρχει μικρός κίνδυνος λοίμωξης, αιμορραγίας ή τραυματισμού κοντινών οργάνων.
Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν διάρροια ή λιπαρά κόπρανα επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να αποθηκεύει χολή, ωστόσο σύντομα η φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποκαθίσται.
Όσον αφορά τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για εμφάνιση επιπλοκών είναι εξαιρετικά μειωμένος, ο πόνος είναι αισθητά μικρότερος και ο χρόνος ανάρρωσης επίσης μικρός.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη χολοκυστεκτομή και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη.