Τι είναι το έλκος στομάχου;
Όπως εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Α. Τσεχπενάκης, το έλκος στομάχου είναι πληγή που εμφανίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου. Δύναται να εμφανιστεί είτε στην επιφάνεια του τοιχώματος του στομάχου, είτε βαθύτερα. Όσον αφορά το σημείο που εμφανίζεται το έλκος, είναι το επάνω μισό μέρος του στομάχου. Το έλκος στομάχου μπορεί να είναι καλόηθες ή κακόηθες.
Έλκος στομάχου: Ποιοι παράγοντες ευθύνονται;
Αρκετοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για το έλκος στομάχου, ωστόσο παρατίθενται οι κυριότεροι:
• Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori): Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία καθώς απαντάται στο 70% των περιπτώσεων.
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Τα συγκεκριμένα φάρμακα αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, ουσίες αναγκαίες για την παραγωγή βλέννης και διττανθρακικών. Αμφότερα προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου από τα γαστρικα οξέα. Τα ΜΣΑΦ αναστάλλουν την άμυνα του γαστρικού βλεννογόνου αφήνοντάς τον εκτεθειμένο απέναντι στο γαστρικό οξύ.
• Σύνδρομο Zollinger-Ellison. Η σπάνια αυτή νόσος, προκαλεί υπερέκκριση γαστρικών οξέων.
• Υπερπαραθυρεοειδισμός: Είναι υπεύθυνος για την υπερέκκριση οξέων στο στομάχι.
• Ανθυγιεινός τρόπος ζωής: Το κάπνισμα εμποδίζει σημαντικά την επούλωση των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και διάτρησης. Στο stress οφείλεται η υπερέκκριση γαστρικού οξέος.
• Κληρονομικότητα: Έχουν βρεθεί αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση έλκους, σε συγγενείς πρώτου βαθμού νοσούντων.
Μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από άλλους παράγοντες όπως η κυστική ίνωση, η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, η λοίμωξη από HIV, η κίρρωση του ήπατος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α..
Έλκος στομάχου: Ποια τα κυριότερα συμπτώματα;
Αν και οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ο πόνος, στο άνω μέρος της κοιλίας (επιγάστριο), είναι το κυριότερο σύμπτωμα όσων εμφανίσουν συμπτώματα. Ο πόνος σπάνια εξαπλώνεται στο θώρακα και στην πλάτη, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τόσο οξύς ώστε να χάσει τον ύπνο του ο ασθενής. Άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:
• Αίσθημα διάτασης (φούσκωμα) στην κοιλιά και γενικά τα δυσπεπτικά ενοχλήματα (έντονα και όξινα ρεψίματα)
• Απώλεια βάρους και ανορεξία
• Καούρες
• Υπερβολική έκκριση σάλιου
• Ναυτία
• Αναιμία
• Μέλαινες κενώσεις (παρουσία αίματος στα κόπρανα).
Πως διαγιγνώσκεται το έλκος στομάχου;
Η διάγνωση της νόσου ξεκινά με την λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και ακολουθεί κλινικός έλεγχος. Ο ιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα φροντίσει να μάθει εάν υπάρχει άλλο άτομο στον οικογενειακό πυρήνα με την ίδια νόσο. Επίσης θα αναζητήσει στοιχεία για τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
Αναπόσπαστο κομμάτι της διάγνωσης αποτελεί η γαστροσκόπηση. Η απεικόνιση του στομάχου πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής και λεπτής κάμερας, η οποία εισάγεται από το στόμα και προωθείται δια του οισοφάγου στο στομάχι. Με τη γαστροσκόπηση αποτυπώνεται αναλυτικά το εσωτερικό του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται και λήψη μικρών τεμαχίων ιστού από την περιοχή του έλκους για ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Εφόσον κρίνει ο Ιατρός, μπορεί να διενεργηθούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας μπορεί να βοηθήσει στη διαφορική διάγνωση του έλκους στομάχου, και αυτό επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά της χολολιθίασης. Αν τώρα ο ασθενής έχει παρουσιάσει αίμα κατά την κένωση, προτείνεται και η ανάλυση κοπράνων.
Έλκος στομάχου: Θεραπεία
Η θεραπεία για το έλκος στομάχου καθορίζεται από τις αιτίες που το προκάλεσαν. Στις μέρες μας και λόγω της προόδου της Ιατρικής, που δίνει καλύτερη εικόνα για την νόσο, σε αρκετές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή είναι σε θέση να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Αν όμως διαπιστωθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει ή ότι η νόσος προκαλεί επιπλοκές ή ότι συνδέεται με κακοήθεια, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, προτείνεται η επανάληψη κάποιων εξετάσεων ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το έλκος επουλώθηκε.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Α. Τσεχπενάκη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για το έλκος στομάχου. Η συνεχής ενημέρωσή του σε θέματα στομάχου και της χειρουργικής αυτού, εγγυώνται τη σωστή διάγνωση και την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.