Η επιγαστρική κήλη ή κήλη μέσης γραμμής ή κήλη λευκής γραμμής συγκαταλέγεται στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και αποτελεί μια κήλη στην περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος που βρίσκεται πάνω από τον ομφαλό και ακριβώς κάτω από το στέρνο.
Είναι μικρές, συνήθως, κήλες οι οποίες δεν προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί ωστόσο να προκαλέσουν ήπιας έντασης πόνο στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς. Είναι πιθανό ένας ασθενής να αναπτύξει παραπάνω από μια επιγαστρική κήλη. Η έλλειψη εμφάνισης συμπτωμάτων στην επιγαστρική κήλη σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η κήλη να μη διαγνωστεί.
Η κήλη μέσης γραμμής είναι ένας σχετικά συνήθης τύπος κήλης τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Περίπου το 2-3% των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι επιγαστρικές κήλες.
Πώς δημιουργείται η επιγαστρική κήλη;
Μια επιγαστρική κήλη μπορεί να αναπτυχθεί όταν προκύψει εξασθένηση των μαλακών μορίων του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος και δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ των μυϊκών ομάδων. Η εξασθένηση αυτή μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.
Συνήθως οφείλεται σε έντονες καθημερινές δραστηριότητες όπως η βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση. Σπανιότερα, κληρονομικοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν αίτιο της εξασθένησης αυτής. Επιπρόσθετα, επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι:
- Παχυσαρκία
- Μεγάλη απώλεια βάρους
- Έντονος βήχας
- Άρση βάρους
- Κάποιος τραυματισμός
Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα της επιγαστρικής κήλης είναι η ενόχληση και ενίοτε ο πόνος στην περιοχή. Η επιγαστρική κήλη προκαλεί συνήθως ένα εξόγκωμα στην περιοχή κάτω από το στέρνο και πάνω από τον ομφαλό. Το εξόγκωμα αυτό προκύπτει από λιπώδη ιστό ο οποίος έχει περάσει μέσα από το χάσμα της κήλης. Αυτό το εξόγκωμα μπορεί να είναι εμφανές διαρκώς ή μόνο όταν το άτομο βήχει, φτερνίζεται ή γελάει. Επιπλέον, είναι πιθανό να παρουσιαστούν αυξομειώσεις στο μέγεθος της επιγαστρικής κήλης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι επιγαστρικές κήλες δεν παρουσιάζουν κανένα από τα άνωθεν συμπτώματα και παραμένουν πολλές φορές χωρίς διάγνωση και συνεπώς, χωρίς θεραπεία.
Επιγαστρική κήλη ή διάσταση ορθών κοιλιακών μυών;
Αρκετά συχνά, η κήλη λευκής γραμμής συγχέεται με μια άλλη πάθηση η οποία ονομάζεται διάσταση ορθών κοιλιακών μυών. Η διάσταση ορθών κοιλιακών μυών δεν αποτελεί κήλη και δεν χρήζει επέμβασης για ιατρικούς λόγους παρά μόνο για αισθητικούς, αν ενοχλεί. Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δυο παθήσεις; Η διάσταση ορθών κοιλιακών μυών εμφανίζεται ως επιμήκης διόγκωση στη μέση γραμμή κατά την έγερση από ξαπλωτή θέση και δεν είναι διακριτή σε όρθια ή ξαπλωτή θέση. Αντίθετα, η διόγκωση λόγω επιγαστρικής κήλης μπορεί να διακριθεί και σε όρθια θέση. Υπεύθυνος για τον διαχωρισμό ανάμεσα στις δυο αυτές παθήσεις είναι ο εξειδικευμένος Χειρουργός.
Διάγνωση
Συνήθως, ο γιατρός μπορεί να προβεί σε διάγνωση μέσω της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιστορικού του ασθενούς. Εάν η διάγνωση δεν είναι ευδιάκριτη, ίσως ζητηθούν από τον γιατρό απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία επιγαστρικής κήλης
Η επιγαστρική κήλη που δεν παρουσιάζει συμπτώματα μπορεί να μην χρειαστεί θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση. Εάν ωστόσο η επιγαστρική κήλη είναι μεγάλη ή παρουσιάσει συμπτώματα, μπορεί να θεραπευτεί μόνο χειρουργικά. Υπάρχουν δυο μέθοδοι οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν:
- ανοιχτή χειρουργική επέμβαση
γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Ο Χειρουργός κάνει μια μικρή τομή πάνω από την κήλη για να επιστρέψει τους προβάλλοντες ιστούς στην κοιλιά. Έπειτα αποκαθιστά με ράμματα ή ειδικό πλέγματην πάσχουσα περιοχή.
- ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση
μέσω μικρών οπών, εισέρχονται ειδικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο (camera) με σκοπό να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος «εκ των έσω» με την τοποθέτηση του ειδικού πλέγματος.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη για περαιτέρω πληροφορίες. Η πολυετής του εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών, τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.