Κήλες κοιλιακού τοιχώματος

Η κήλη εμφανίζεται όταν ένα όργανο ή ιστός, που φυσιολογικά βρίσκεται εντός της κοιλιακής χώρας,  προβάλει κάτω από το δέρμα μέσω των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης που μπορεί να εμφανιστούν στο κοιλιακό τοίχωμα, συχνότεροι, δε, είναι οι:

 

  1. Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε άνδρες, αλλά δεν είναι σπάνια και η εμφάνισή της σε γυναίκες ασθενείς. Συμβαίνει όταν κάποιο σπλάχνο (συνήθως μέρος του εντέρου ή επίπλουν) που βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλίας συναντήσει κάποιο αδύναμο σημείο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και τότε προβάλλει, εξέρχεται δηλαδή μέσω του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος προς τα έξω (κάτω από το δέρμα). Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί στα δεξιά ή στα αριστερά της βουβωνικής περιοχής ή και στις δύο πλευρές μαζί.

 

  1. Επιγαστρική κήλη

Οι επιγαστρικές κήλες είναι συνήθως μικρές και εμφανίζονται στην περιοχή μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου, στη μέση της κοιλιάς. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν περισσότερες από μία επιγαστρικές κήλες. Αυτές οι κήλες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλούν ήπιο πόνο στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς.

 

  1. Μετεγχειρητική Κήλη

Μια κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή μιας προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης χαρακτηρίζεται ως μετεγχειρητική. Αυτές οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν όταν το κοιλιακό τοίχωμα έχει αποδυναμωθεί μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι συχνότερες όταν έχουν προηγηθεί περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις. Οι κήλες αυτές μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την επέμβαση ή μπορεί να αναπτυχθούν αργά, σε μήνες ή και χρόνια, τείνουν να είναι μεγάλες και μάλλον επώδυνες.

 

  1. Κήλη Spigel

Αυτός ο σχετικά σπάνιος τύπος κήλης εμφανίζεται στο δεξιό ή αριστερό πλάγιο τοίχωμα της κοιλιάς, κάτω από το επίπεδο του ομφαλού, στην περιοχή που συνενώνονται κάποιες ομάδες κοιλιακών μυών. Εμφανίζονται σαν επώδυνο εξόγκωμα και, επειδή συνήθως είναι μικρές, είναι περισσότερο αυξημένος ο κίνδυνος περίσφιξής τους.

 

  1. Ομφαλοκήλη

Ο ομφαλός, που είναι ένα σχετικά πιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, αποτελεί συχνά σημείο εμφάνισης κήλης. Η ομφαλοκήλη, που εκδηλώνεται σαν ένα εξόγκωμα μέσα ή δίπλα στον ομφαλό, εμφανίζεται συχνά σε βρέφη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι κήλες θα επουλωθούν από μόνες τους. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται επίσης σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε αυτούς με προβλήματα υγείας που προκαλούν αυξημένη πίεση στην κοιλιά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιο βήχα ή δυσκοιλιότητα και τείνουν να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Συμπτώματα

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι γενικά ορατές και μοιάζουν με ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Προκαλούν ήπιο πόνο ή δυσφορία, συνήθως κατά την σωματική καταπόνηση (πχ άρση βάρους). Εάν η κήλη περισφιχθεί (στραγγαλιστεί) μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονος πόνος, ναυτία, έμετος και ερυθρότητα στην περιοχή της κήλης. Μια περιεσφιγμένη κήλη απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

 

Αιτίες

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα και των δύο φύλων, οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης κήλης τείνει να μεγαλώνει με την πάροδο της ηλικίας. Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης κήλης περιλαμβάνουν:

 

  • Γήρανση
  • Χρόνιο βήχα
  • Νόσους του συνδετικού ιστού
  • Συχνή άρση βαρών
  • Κληρονομικούς παράγοντες
  • Ιστορικό προηγούμενων κηλών
  • Λοίμωξη/διαπύηση χειρουργικού τραύματος
  • Τραυματισμούς στην περιοχή της κοιλιάς
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Καταπόνηση κατά τις κενώσεις ή την ούρηση

 

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση της κήλης τίθεται μετά από την εξέταση και τη λήψη ιστορικού από τον Ιατρό. Εάν για κάποιο λόγο η διάγνωση δεν είναι άμεσα εμφανής, ο Ιατρός μπορεί να παραγγείλει μια απεικονιστική εξέταση, όπως υπερηχογράφημα κοιλίας, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απεικόνιση του χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα των ιστών που εξέρχονται από αυτό.

 

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Θεραπευτική αγωγή

Μερικές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος που δεν προκαλούν συμπτώματα μπορεί να μην απαιτούν κάποια θεραπεία πέραν της παρακολούθησης. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες κήλες ή οι κήλες που προκαλούν πόνο μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση, συχνά άμεση.

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής αποκατάστασης κήλης: η ανοιχτή και η ελάχιστα επεμβατική/λαπαροσκοπική  χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και τον τύπο της κήλης, τον αναμενόμενο χρόνο αποκατάστασης, το προηγούμενο ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό και την κρίση του Χειρουργού.

 

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Υπό γενική, συνήθως, αναισθησία ο Χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στη περιοχή πάνω από τη κήλη και στη συνέχεια, με κατάλληλους χειρισμούς, θα επιστρέψει τους προβάλλοντες ιστούς στην κοιλιά. Στη συνέχεια, ο Χειρουργός θα αποκαταστήσει με ράμματα την εξασθενημένη περιοχή. Συχνότερα θα χρησιμοποιηθεί ειδικό πλέγμα για να ενισχύσει την περιοχή αυτή.

 

Ελάχιστα επεμβατική/λαπαροσκοπική χειρουργική: Στην τεχνική αυτή ο Χειρουργός πραγματοποιεί μικρές οπές, από τις οποίες εισέρχονται τα ειδικά εργαλεία και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας (λαπαροσκόπιο), αφού φουσκώσει την κοιλιά με ειδικό αέριο προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος εργασίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ιατρός ανατάσσει την κήλη, δηλαδή ελέγχει και επαναφέρει στη σωστή θέση το προβαλλόμενο μέρος. Έπειτα τοποθετεί το πλέγμα στο ασθενές σημείο, αποκαθιστώντας την ακεραιότητα του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από την λαπαροσκοπική τεχνική είναι συνήθως γρηγορότερη και με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η επιστροφή, επίσης, του χειρουργημένου ασθενούς στην καθημερινή δραστηριότητά του είναι ταχύτερη σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Η απόφαση για το είδος και την τεχνική της χειρουργικής επέμβασης θα παρθεί μετά από την χειρουργική εξέταση και αφού ληφθούν υπ’όψιν και μελετηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε ασθενούς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Ο ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών κοιλιακού τοιχώματος και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση τους.

ctadesktop ctamobile