Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή στον υποδόριο ιστό ανάμεσα στους γλουτούς, στη μεσογλουτιαία περιοχή. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση με αρκετά επίπονα συμπτώματα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες απ’ ό,τι σε γυναίκες και κατά βάση σε νεαρότερες ηλικίες.
Ποια είναι τα αίτια της κύστης κόκκυγος;
Τα αιτία για το σχηματισμό της κύστης κόκκυγος αφορούν πολλούς παράγοντες. Συνήθως προκαλείται από εισφρυόμενες τρίχες, οι οποίες εισχωρούν κάτω από το δέρμα στην πτύχωση των γλουτών. Την φλεγμονή και την λοίμωξη των μαλακών μορίων της περιοχής την αντιμετωπίζει ο οργανισμός περιχαρακώνοντας την με την δημιουργία κυστικού σχηματισμού στην περιοχή του κόκκυγα.
Κύστη κόκκυγος – Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ενισχύσουν το σχηματισμό των ενσφηνωμένων τριχών περιλαμβάνουν:
- καθιστική ζωή
- έντονη άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα
- ένδυση με στενά ρούχα
- παχυσαρκία
- οποιαδήποτε συνθήκη που μπορεί να αυξήσει την τριβή
- ιδρώτας και θερμότητα στην περιοχή των γλουτών
Αυτές οι συνθήκες μπορούν να ερεθίσουν τους θύλακες της τρίχας, οι οποίοι μπορεί να φράξουν από νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια, οδηγώντας σε σχηματισμό κύστης.
Οι νεότεροι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος. Συνήθως αναπτύσσεται μετά την εφηβεία λόγω μεταβολών στις ορμόνες και αυξημένης τριχοφυΐας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και μέχρι και την ηλικία των 40 ετών. Η κύστη κόκκυγος μπορεί επίσης να υπάρχει εκ γενετής. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν:
- αδρανή τρόπο ζωής
- οικογενειακό ιστορικό
- προηγούμενη εμφάνιση κύστης κόκκυγος (υποτροπή)
Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν:
- Οξύ πόνο στη μεσογλουτιαία περιοχή, ο οποίος γίνεται πιο έντονος σε καθιστή θέση
- Πυώδες έκκριμα από το δέρμα κοντά στην ουρά, το οποίο μερικές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία
- Ερυθρότητα στην μεσογλουτιαία περιοχή
- Δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από δερματικές μολύνσεις που εκρέουν πύον στην οσφυϊκή χώρα
- Διόγκωση του δέρματος και ευαίσθητα εξογκώματα ανάμεσα στους γλουτούς
- Ναυτία
- Πυρετός
- Εξάντληση
Κύστη κόκκυγος – Πρόληψη
Καθώς η κύρια αιτία δημιουργίας κύστης κόκκυγος είναι η είσφρυση της τρίχας στο δέρμα, η αφαίρεση των τριχών από την περιοχή μπορεί να συντελέσει στην αποτροπή του σχηματισμού ή της επανεμφάνισης των κύστεων. Επιπλέον, η διατήρηση καλής υγιεινής μπορεί να συντελέσει στο να εμποδιστούν τα βακτήρια από το να εισέλθουν στην κύστη. Άλλα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
- Καθαρισμός περιοχής με νερό και ήπιο σαπούνι
- Αποφυγή στενών ρούχων
- Συχνά διαλείμματα εάν κρίνεται απαραίτητο το να βρίσκεται το άτομο σε συνεχή καθιστική στάση
- Αποτρίχωση με λέιζερ για πιο μόνιμα αποτελέσματα και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής
Διάγνωση
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος μπορεί να τεθεί εύκολα μέσω κλινικής εξέτασης όταν υπάρχουν διογκώσεις, εκκρίσεις και σε περιπτώσεις πολλαπλών φλεγμονών, ουλές και δυσμορφίες στο δέρμα της περιοχής.
Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω κλινικής εξέτασης, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την κύστη κόκκυγος;
Στην οξεία φάση του, το απόστημα συνιστάται να διανοίγεται με ανοιχτή χειρουργική μέθοδο και να αφαιρείται το πύον από έμπειρο Γενικό Χειρουργό. Βασική προϋπόθεση για την οριστική θεραπεία είναι η αφαίρεση των τριχών γύρω και μέσα από την κύστη. Υπάρχουν νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται συχνά υπό τοπική αναισθησία χωρίς μέθη ή γενική αναισθησία. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η κλειστή χειρουργική μέθοδος και η θεραπεία με laser.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την κύστη κόκκυγος και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη.