Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου ή ραγάδα πρωκτού αποτελεί μια πληγή (σκίσιμο) εσωτερικά του πρωκτικού σωλήνα. Εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή ως το δακτύλιο και φτάνει μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προκαλεί οξύ πόνο ή αίσθηση καύσου, ιδιαίτερα κατά την διέλευση των κοπράνων. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6 ώρες μετά την κένωση. Ενίοτε, ενδέχεται να συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία. Εάν οι ραγάδες στην περιφέρεια δακτυλίου είναι πολλές, είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχουν με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

 

Συμπτώματα ραγάδας δακτυλίου

 

Τα συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος
  • Κνησμό ή αίσθημα καύσου γύρω από τον πρωκτό
  • Πρωκτική αιμορραγία
  • Δυσφορία ή πόνο μετά την κένωση που μπορεί να διαρκέσει για ώρες
  • Αίσθημα σφιξίματος ή ένα μικρό εξόγκωμα κοντά στον πρωκτό

 

Από τι προκαλείται η ραγάδα δακτυλίου;

 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ραγάδα του πρωκτού, όπως:

Δυσκοιλιότητα: Το σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κενώσεων λόγω των σκληρών κοπράνων μπορεί να προκαλέσει μικρά σκισίματα στο εσωτερικό του πρωκτού.

Διάρροια: Οι συχνές κενώσεις με διάρροια μπορεί να ερεθίσουν τον πρωκτό, καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη ραγάδας.

Τραυματισμός: Ο τραυματισμός της πρωκτικής περιοχής, όπως από σεξουαλική δραστηριότητα ή εισαγωγή ξένων αντικειμένων, μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδα δακτυλίου.

Τοκετός: Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά μπορεί να εμφανίσουν ραγάδα δακτυλίου λόγω τεντώματος και σχισίματος της πρωκτικής περιοχής κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ραγάδων λόγω φλεγμονής και ελκών στο πεπτικό σύστημα.

Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη πρωκτικών ραγάδων λόγω των αλλαγών στο σώμα που μπορεί να προκαλέσουν το δέρμα να γίνει λεπτότερο και ξηρότερο και τους πρωκτικούς μύες να αποδυναμωθούν.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της ραγάδας δακτυλίου είναι αρκετά εύκολη. Μέσω προσεκτικής επισκόπησης της περιοχής μπορεί να εντοπιστεί πολλές φορές ένα πρωκτικό θήλωμα (μικρή δερματική προσεκβολή). Έπειτα από ήπιο διαχωρισμό του δέρματος του πρωκτικού χείλους, μπορεί να αποκαλυφθεί το έλκος. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό να φανούν στο βάθος του έλκους οι ίνες του έσω σφιγκτήρα μυός. Η διάγνωση της ραγάδας μπορεί να γίνει μόνο μέσω του εντοπισμού του σκισίματος ή του έλκους και δεν αρκεί μόνο η περιγραφή των συμπτωμάτων.

Η δακτυλική εξέταση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην οριοθέτηση της βλάβης. Κατά τη διάρκεια αυτής, το δάκτυλο έχει λιπανθεί με ειδική αλοιφή και ένα μικρό ανοσκόπιο. Για τον αποκλεισμό αποστημάτων, κολίτιδας και άλλων αιτιών αιμορραγίας από το ορθό διενεργείται είτε κολονοσκόπηση είτε εξέταση με σιγμοειδοσκόπιο.

 

Συντηρητική θεραπεία ραγάδας δακτυλίου

 

Η θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Το 50% των ραγάδων δακτυλίου θεραπεύονται από μόνες τους χωρίς κάποια θεραπεία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νεοεμφανιζόμενες (οξείες) ραγάδες. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας ενδέχεται να συσταθούν:

  • Παυσίπονα
  • Χρήση φυτικών ινών για μαλακά και ογκώδη κόπρανα
  • Αναισθητικές κρέμες
  • Κρέμες νιτρογλυκερίνης

Ραγάδα δακτυλίου – Χειρουργική αντιμετώπιση

 

Οι χρόνιες ραγάδες δακτυλίου συνήθως αντιστέκονται στην συντηρητική θεραπεία και συνιστάται επέμβαση για τη θεραπεία τους, καθώς μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον ασθενή. Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά την αφαίρεση της δύσμορφης σκληρής ουλής που έχει σχηματιστεί καθώς και στην χαλάρωση τμήματος του ενός (έσω) σφικτήρα μυός του πρωκτού. Πραγματοποιείται είτε με πλάγια-έσω σφιγκτηροτομή (διατομή ορισμένων μυϊκών ινών), είτε με χημική σφιγκτηροτομή (εφαρμογή με ένεση στον μυ Botox).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ραγάδα δακτυλίου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γενικό Χειρουργό Αναστάσιο Τσεχπενάκη.

ctadesktop ctamobile