Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας σωληνοειδούς δομής με μήκος περίπου 5-10 εκατοστά που ¨κρέμεται¨ από το τυφλό, το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου.

Η εμφάνιση της σκωληκοειδίτιδας είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 10-30 ετών, ενώ η σκωληκοειδεκτομή είναι η πιο συχνά εκτελούμενη επείγουσα χειρουργική επέμβαση παγκοσμίως. Παρά τη συχνότητα της σκωληκοειδίτιδας, η χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης παραμένει άγνωστη. Πιθανότερος ρόλος της είναι η προστασία από λοιμώξεις και φλεγμονές του παχέος εντέρου κατά τους πρώτους μήνες της βρεφικής ηλικίας ως ¨αποθήκη¨ λεμφοκυττάρων. Παρ’ όλα αυτά, η αφαίρεσή της δεν ενέχει ανεπιθύμητες ενέργειες και οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 20 άτομα θα εμφανίσει σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.

 

Αιτίες οξείας σκωληκοειδίτιδας

 

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλείται κυρίως από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία οφείλεται σε σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθοι) ή περιεχόμενο τροφής. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων εντός του οργάνου οδηγεί σε οξεία φλεγμονή, οίδημα και συσσώρευση πύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οξείας σκωληκοειδίτιδας.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

 

Τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Αρχικό αμβλύ πόνο γύρω από τον ομφαλό, που εξελίσσεται σε οξύ πόνο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
  • Επιδείνωση του πόνου με το βήχα, το περπάτημα ή τις έντονες κινήσεις
  • Σταδιακά αυξανόμενος πυρετός
  • Εντερικές διαταραχές
  • Ναυτία ή/και εμετός
  • Απώλεια της όρεξης

 

Τι επιπλοκές μπορεί να επιφέρει η σκωληκοειδίτιδα;

 

Η μη διεγνωσμένη και παραμελημένη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, με αποτέλεσμα την εκροή εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά, οδηγώντας σε σχηματισμό ενδοκοιλιακού αποστήματος. Χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη περιτονίτιδα, αποτελώντας απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο. Η άμεση συμβουλή ενός Γενικού Χειρουργού είναι επιβεβλημένη σε υποψία σκωληκοειδίτιδας.

 

Διάγνωση

 

Η κλινική εξέταση, οι εξετάσεις αίματος και οι απεικονιστικές εξετάσεις κοιλίας αποτελούν τα κύρια διαγνωστικά εργαλεία για την οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ένας έμπειρος Χειρουργός συχνά βασίζεται σε χαρακτηριστικά συμπτώματα για τη διάγνωση. Οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν συνήθως αυξημένους δείκτες φλεγμονής (αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και CRP). Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και, εάν είναι απαραίτητο, η αξονική τομογραφία, βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης, τη σοβαρότητα της φλεγμονής και την πιθανή διάτρηση.

 

Επιλογές θεραπείας για τη σκωληκοειδίτιδα

 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να είναι εφαρμόσιμη σε επιλεγμένες περιπτώσεις (αρχόμενη φλεγμονή) ωστόσο, η χειρουργική θεραπεία, συγκεκριμένα η σκωληκοειδεκτομή, παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, προσφέρουν ελάχιστα επεμβατικές εναλλακτικές λύσεις.

 

Ελάχιστα επεμβατική σκωληκοειδεκτομή

 

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αφορά την εισαγωγή εξειδικευμένων εργαλείων και μιας βιντεοκάμερας στην κοιλιά. Αυτό επιτρέπει στους Χειρουργούς να αφαιρούν την απόφυση χωρίς να προκαλούν βλάβη στους γύρω ιστούς. Οι τομές, που είναι συνήθως τρεις και κυμαίνονται από 0,5 έως 1 εκατοστό, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή σκωληκοειδεκτομή:

  1. Ακριβής διάγνωση και θεραπεία συνυπαρχουσών παθολογιών:

Η όραση μέσω της κάμερας επιτρέπει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση ολόκληρης της κοιλιάς, διευκολύνοντας τον εντοπισμό και τη θεραπεία πιθανών προβλημάτων σε άλλα όργανα, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο στις γυναίκες ασθενείς.

  1. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος:

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, συμβάλλοντας σε μια πιο εύκολη διαδικασία ανάρρωσης.

  1. Γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδος από την κλινική:

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ελάχιστα επεμβατική σκωληκοειδεκτομή συνήθως βιώνουν ταχύτερη ανάρρωση, γεγονός που οδηγεί σε συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως 24 ώρες) και ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες ή στην εργασία.

  1. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές:

Η μειωμένη πιθανότητα αιμορραγίας και διάτρησης του τραύματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, σε συνδυασμό με τον μειωμένο κίνδυνο ενδοκοιλιακών συμφύσεων μετεγχειρητικά, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου κοιλιακού πόνου και της εντερικής απόφραξης.

  1. Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα:

Οι μικρότερες τομές οδηγούν σε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, με ελάχιστες ουλές ορατές μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την σκωληκοειδίτιδα.

ctadesktop ctamobile