Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος

Η κήλη κοιλιακού τοιχώματος είναι μια αρκετά συχνή πάθηση κατά την οποία ένα εσωτερικό όργανο προβάλλει από κάποιο εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η προβολή μπορεί να αφορά ιστούς, όπως το λίπος, ή όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Συνήθως, το περιεχόμενο της κήλης, ή ορθότερα, του κηλικού σάκου αφορά τμήμα του εντέρου, που είναι αρκετά ευκίνητο ενδοκοιλιακό όργανο. Σπανιότερα, ο κηλικός σάκος μπορεί να περιέχει άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη ή η σκωληκοειδής απόφυση.

 

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος: Συμπτώματα

Μια κήλη κοιλιακού τοιχώματος αναγνωρίζεται συνήθως εύκολα. Μια προεξοχή σαν μπαλόνι στην περιοχή του ομφαλού (ομφαλοκήλη), μεταξύ στέρνου και ομφαλού (επιγαστρική κήλη), στην βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη/μηροκήλη) ή γύρω από παλαιά χειρουργική ουλή (μετεγχειρητική κήλη), πρέπει να μας οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Πόνος στην περιοχή της κήλης, σκληρή διόγκωση που δεν «μπαινοβγαίνει» ελεύθερα στην κοιλία ως συνήθως, ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την κήλη και πυρετός, είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή άμεσα στο χειρουργείο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από το επείγον της κατάστασής του. Μια κήλη, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίζεται μόλις διαγιγνώσκεται και η θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής ως αντιμετώπιση της κήλης

Με την εισαγωγή της λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην καθημερινή πράξη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές γνώρισαν μια ραγδαία ανάπτυξη, τόσο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής όσο και από πλευράς ανάπτυξης της χειρουργικής δεξιότητας. Η θεαματική εξέλιξη στην τεχνολογία της καταγραφής και επεξεργασίας της εικόνας, των τεχνικών μέσων και εργαλείων ενδοσκοπικής προσπέλασης και πρόσφατα η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας οδήγησαν βαθμιαία σε μια διεύρυνση των ενδείξεων για λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, η οποίες πλέον αφορούν όλο και περισσότερες συνήθεις, χειρουργικά αντιμετωπιζόμενες παθήσεις. Ο σκεπτικισμός και η καχυποψία ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπικής Χειρουργικής παλαιοτέρων γενεών Χειρουργών έχει ήδη παγκοσμίως ξεπεραστεί και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποτελούν πλέον ισχυρό σύμμαχο του ασθενούς και του σύγχρονου Χειρουργού.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική: Τεχνική

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης έχει το πλεονέκτημα της προσέγγισης της πάσχουσας περιοχής ή οργάνου της κοιλιάς χωρίς χειρουργική τομή. Η κοιλιά γεμίζει με αδρανές αέριο για να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος εργασίας και από 3-4 μικρές τρύπες στο δέρμα (μικρότερες από 1 εκ.) εισέρχονται μέσα στην κοιλιά η οπτική συσκευή (φακός βιντεοκάμερας) και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Για την αντιμετώπιση μιας κήλης, εντοπίζεται και προετοιμάζεται κατάλληλα η πάσχουσα περιοχή ενώ ο Χειρουργός έχει συνολική εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς. Έτσι μπορεί να εντοπίσει πιθανά άλλα προβλήματα (πχ μια μικρότερη κήλη σε άλλο σημείο) που δεν ήταν εμφανή ή δεν είχαν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα. Από μία οπή του δέρματος εισάγεται τυλιγμένο το ειδικό πλέγμα και μέσα στην κοιλιά ξεδιπλώνεται, τοποθετείται έτσι ώστε να καλύπτει το χάσμα της κήλης και στερεώνεται στη θέση του με ειδικά αδρανή μεταλλικά ή πλαστικά κλιπς. Στη συνέχεια αδειάζει η κοιλιά από το αέριο και κλείνονται οι τρύπες στο δέρμα με ράμματα ή ειδική κόλλα.

Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί πλήρως και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ενώ σε λίγες εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σωματική άσκηση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ξανά ότι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και πλήρως αντιμετωπίσιμος με απλά παυσίπονα.

 

επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο γενικό χειρούργο Αναστάσιο Τσεχπενάκη για μια εξατομικευμένη διάγνωση του προβλήματός σας.

ctadesktop ctamobile