Καρκίνος πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσος που επηρεάζει κυρίως το πρωκτικό κανάλι. Παρόλο που ο γενικός πληθυσμός δεν επηρεάζεται συχνά, ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε ορισμένες ομάδες. Ο καρκίνος του πρωκτού είναι πιο συχνός στις γυναίκες, με τα ποσοστά να αυξάνονται ετησίως κατά περίπου 2%. Αυτή η τάση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη διάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

 

Τι είναι ο καρκίνος πρωκτού;

 

Ο καρκίνος πρωκτού χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων στο επιθήλιο της πρωκτικής περιοχής. Ο πρωκτός είναι το σημείο εξόδου του πεπτικού συστήματος, Δια του οποίου γίνεται η αποβολή των κοπράνων. Περιλαμβάνει σημαντικούς μύες, όπως τον έσω και έξω σφιγκτήρα, οι οποίοι εξασφαλίζουν την λειτουργία της κένωσης. Οι περισσότεροι καρκίνοι πρωκτού σχετίζονται με μόλυνση από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής.

 

Αίτια

 

Η κύρια αιτία του καρκίνου πρωκτού είναι ο ιός HPV, ο οποίος θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν τα υγιή κύτταρα υποστούν γενετικές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν όγκο. Αν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, δημιουργούνται μεταστάσεις, καθιστώντας τη νόσο πιο δύσκολη στη θεραπεία.

Καρκίνος πρωκτού

Καρκίνος πρωκτού

Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται ο καρκίνος του πρωκτού;

 

Περίπου το 20% των ασθενών με καρκίνο πρωκτού δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία από τον πρωκτό, συχνά με ζωηρό κόκκινο αίμα.
  • Πόνο ή δυσφορία στην πρωκτική περιοχή.
  • Κνησμό ή φαγούρα στον πρωκτό.
  • Μάζα που μπορεί να γίνει αντιληπτή στην περιοχή.
  • Διαταραχές κενώσεων, όπως εναλλαγές μεταξύ δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
  • Εκροή βλέννας ή διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση ξεκινά με λεπτομερή κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό. Τα βήματα περιλαμβάνουν:

  • Επισκόπηση της πρωκτικής περιοχής για ανίχνευση εξογκωμάτων ή μαζών.
  • Δακτυλική εξέταση και, αν χρειαστεί, πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.
  • Βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως Μαγνητική Τομογραφία ή ενδοσκοπικός υπέρηχος, για τη σταδιοποίηση της νόσου.

 

Καρκίνος του πρωκτού: Θεραπεία

 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πρωκτού εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος. Η διάγνωση και η απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία βασίζονται στη λεπτομερή κλινική εξέταση και στη σταδιοποίηση της νόσου. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από εξειδικευμένο χειρουργό στη χειρουργική ογκολογία του πρωκτού, καθώς και η χρήση εξετάσεων όπως Μαγνητική Τομογραφία Υψηλής Ευκρίνειας και ενδοσκοπικός υπέρηχος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας (χημειο-ακτινοθεραπεία), γεγονός που συχνά καθιστά περιττή τη χειρουργική επέμβαση. Σε μικρότερους όγκους, η άμεση χειρουργική αφαίρεση μπορεί να είναι επαρκής, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για τη διασφάλιση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

 

Χειρουργική Επέμβαση

 

Η χειρουργική παρέμβαση εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις μικρών όγκων και υψηλής δυσπλασίας (ΑΙΝ 3), που δεν έχουν επεκταθεί. Η τοπική εκτομή αποτελεί τη βασική τεχνική, κατά την οποία ο όγκος αφαιρείται με διατήρηση υγιών ορίων.
Σε περιπτώσεις υποτροπής του καρκίνου μετά από χημειο-ακτινοθεραπεία, συνιστάται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή (APER), μια διαδικασία που μπορεί να εκτελεστεί και λαπαροσκοπικά. Εάν διαπιστωθεί εξάπλωση στους λεμφαδένες της περιοχής, ενδέχεται να απαιτηθεί ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός, περιλαμβάνοντας τους βουβωνικούς ή και τους πλάγιους πυελικούς λεμφαδένες.

 

Χημειο-Ακτινοθεραπεία

 

Η χημειο-ακτινοθεραπεία αποτελεί την κύρια θεραπευτική επιλογή για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Χρησιμοποιείται εξωτερική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας σε συνδυασμό με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, με στόχο την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και την αναστολή της εξάπλωσής τους.

 

Χημειοθεραπεία και Ανοσοθεραπεία

 

Η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση της μεταστατικής νόσου. Η θεραπεία αποσκοπεί στην επιβράδυνση της ανάπτυξης ή στη συρρίκνωση του καρκίνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ίαση. Επιπλέον, η χημειοθεραπεία συχνά βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο πρωκτού. Ο Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης, με την πολυετή εμπειρία του και τον σύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, είναι απόλυτα κατάλληλος να σας καθοδηγήσει και να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

ctadesktop ctamobile