Κήλη Spiegel

Η κήλη Spiegel, γνωστή και ως σπιγγέλειος κήλη αποτελεί μια σπάνιας μορφής κήλη του προσθιοπλάγιου κοιλιακού τοιχώματος. Εντοπίζεται σε ένα ποσοστό 0,1 έως 2% των κηλών και συνήθως η διάγνωση της τίθεται δύσκολα. Παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκδηλώνεται με οξύ πόνο ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση και εντοπίζεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, κάτω από τον ομφαλό. Πρόκειται για μια κατάσταση με υψηλά ποσοστά περίσφιξης. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να διερευνάται σε περίπτωση παρουσίας εντοπισμένου κοιλιακού άλγους.

 

Παράγοντες κινδύνου

Η κήλη Spiegel εμφανίζεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, συγκεκριμένα στην ανατομική θέση της περιτονίας Spiegel. Η περιτονία αυτή σχηματίζεται στη διασταύρωση του κάτω μέρους του ορθού κοιλιακού μυός με τον αντίστοιχο έξω λοξό και εγκάρσιο κοιλιακό μυ. Στη θέση αυτή υπάρχουν «κανάλια» που διαπερνούν το κοιλιακό τοίχωμα τα οποία επιτρέπουν τη διέλευση νεύρων και αγγείων, όπως οι κλάδοι της κάτω επιγάστριας αρτηρίας. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για κήλη Spiegel περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Σημαντική και απότομη απώλεια βάρους
 • Τραυματισμούς του κοιλιακού τοιχώματος
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η κήλη Spiegel;

Τα συμπτώματα της κήλης Spiegel μπορεί να ποικίλλουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται το άτομο να μην εμφανίσει συμπτώματα μέχρι η κήλη να γίνει μεγαλύτερη ή πιο σοβαρή. Ωστόσο, τα συνήθη συμπτώματα της κήλης Spiegel μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Πόνο
 • Δυσφορία (ιδίως κατά την κίνηση)
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στην κοιλιά

Διάγνωση της κήλης Spiegel

Για τη διάγνωση της κήλης Spiegel, ο Χειρουργός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και διενεργεί κλινική εξέταση. Συχνά, δημιουργείται σύγχυση με την ομφαλοκήλη. Λόγω αυτού του κινδύνου σύγχυσης, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάγνωση, κυρίως σε ηλικιωμένες γυναίκες. Η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα των μαλακών μορίων του κοιλιακού τοιχώματος είναι οι κύριες απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση είναι ασαφής, ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, η λαπαροσκόπηση είναι το προτιμώμενο διαγνωστικό εργαλείο.

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη Spiegel;

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της κήλης Spiegel. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τα συμπτώματα, το μέγεθος της κήλης και τον αυξημένο κίνδυνο περίσφιξης, ιδίως όταν ο κηλικός σάκος περιέχει έντερο. Είναι απαραίτητη η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση όταν υπάρχει περίσφιξη της κήλης ή μη ανατασσόμενη κήλη. Προεγχειρητικά, οι ασθενείς με ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη, δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 40 ή χρόνια και έντονη καπνιστική συνήθεια θα πρέπει να βελτιώσουν τη γενική κατάσταση της υγείας τους. Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της κήλης Spiegel μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτή ή λαπαροσκοπική μέθοδο. Η ανοικτή μέθοδος προτιμάται για:

 • μεγάλες κήλες
 • περιπτώσεις περίσφιξης
 • ιστορικό πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά

 

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται η λαπαροσκοπική χειρουργική λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χορηγείται γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να μετακινηθεί και να αρχίσει τη σίτιση από το στόμα την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση: Πλεονεκτήματα

Για την αποκατάσταση της κήλης Spiegel συνιστάται γενικά η λαπαροσκοπική μέθοδος, εκτός από τις περιπτώσεις που ιατρικοί λόγοι την αποκλείουν. Ορισμένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης Spiegel περιλαμβάνουν μονοήμερη νοσηλεία, άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινή ζωή και εργασία.

 

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα κήλης Spiegel, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Η πολυετής του εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών, τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

ctadesktop ctamobile