Ομφαλοκήλη

Με τον γενικό όρο «κήλη» αναφερόμαστε στην συχνή πάθηση κατά την οποία ένα όργανο ή ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται εντός της κοιλιάς, προβάλλει από κάποιο εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Ομφαλοκήλη είναι η κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού, που δυνητικά αποτελεί ένα πιο  «αδύναμο» σημείο, που δέχεται, όμως, τις ίδιες πιέσεις με το υπόλοιπο κοιλιακό τοίχωμα.

 

Μπορεί να εμφανιστεί:

 • σε γυναίκες και άντρες
 • με την γέννηση
 • σε κάποια στιγμή στη ζωή μας
 • μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση με τομή, έστω και μικρή (πχ λαπαροσκόπηση) στην περιοχή του ομφαλού.

Η ομφαλοκήλη δεν βελτιώνεται με το χρόνο ούτε υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Αντίθετα,  μια παραμελημένη κήλη μπορεί μέχρι και να στοιχίσει τη ζωή στον ασθενή.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ομφαλοκήλη;

Μια ομφαλοκήλη αναγνωρίζεται συνήθως εύκολα, ως προεξοχή σαν μπαλόνι στην περιοχή του ομφαλού, μικρό ή μεγαλύτερο και πρέπει να μας οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Μερικά από τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή άμεσα στο χειρουργείο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από το επείγον της κατάστασής του είναι:

 • Πόνος στην περιοχή της κήλης
 • Σκληρή διόγκωση που δεν «μπαινοβγαίνει» ελεύθερα στην κοιλία ως συνήθως
 • Ερυθρότητα του δέρματος
 • Πυρετός

 

Μια ομφαλοκήλη, λοιπόν,  πρέπει να αντιμετωπίζεται μόλις διαγιγνώσκεται και η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;

Οι κλασσικές μέθοδοι αποκατάστασης αφορούν το κλείσιμο του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος από το οποίο προβάλλει η κήλη με διάφορες τεχνικές συρραφής ή την κάλυψη του χάσματος με ειδικά πλέγματα, με χειρουργική τομή πάνω από την κήλη και χειρισμούς που συνεπάγονται άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής σε πλήρη δραστηριότητα.

 

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των κηλών όπως η ομφαλοκήλη κερδίζει όλο και περισσότερο την προτίμηση Χειρουργών και ασθενών. Συγκεκριμένα, πλέον υπάρχουν πολυάριθμες διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Μερικά από τα πλεονεκτήματα την λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι:

 

 • η ακόμα μεγαλύτερη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου λόγω της αποφυγής της χειρουργικής τομής
 • η γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
 • η ελάττωση του κινδύνου λοιμώξεων

 

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης έχει το πλεονέκτημα της προσέγγισης της πάσχουσας περιοχής ή οργάνου της κοιλιάς χωρίς χειρουργική τομή. Η κοιλιά γεμίζει με αδρανές αέριο για να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος εργασίας. Έπειτα από 3-4 μικρές τρύπες στο δέρμα (μικρότερες από 1 εκ.) εισέρχονται μέσα στην κοιλιά η οπτική συσκευή και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Για την αντιμετώπιση μιας κήλης, εντοπίζεται και προετοιμάζεται κατάλληλα η πάσχουσα περιοχή ενώ ο Χειρουργός έχει συνολική εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς. Έτσι μπορεί να εντοπίσει πιθανά άλλα προβλήματα (πχ μια μικρότερη κήλη σε άλλο σημείο) που δεν ήταν εμφανή ή δεν είχαν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα. Από μία οπή του δέρματος εισάγεται τυλιγμένο το ειδικό πλέγμα μέσα στην κοιλιά. Τοποθετείται πάνω από το χάσμα της κήλης και στερεώνεται στη θέση του με ειδικά κλιπς. Στη συνέχεια αδειάζει η κοιλιά από το αέριο και κλείνονται οι τρύπες στο δέρμα με ράμματα ή ειδική κόλλα. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ενώ σε λίγες εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σωματική άσκηση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ξανά ότι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και πλήρως αντιμετωπίσιμος με απλά παυσίπονα.

 

Επειδή, όμως, ο οργανισμός κάθε ασθενούς έχει τις ιδιαιτερότητές του, δεν είναι δυνατόν η ίδια θεραπευτική προσέγγιση να ταιριάζει σε όλους. Η τελική απόφαση του τρόπου αντιμετώπισης μιας κήλης παίρνεται από κοινού από τον ασθενή και τον θεράποντα Ιατρό με πρώτο και κύριο κριτήριο την ασφάλεια για τον ασθενή .

 

Σε περίπτωση εμφάνισης ομφαλοκήλης ή οποιασδήποτε άλλης κήλης απευθυνθείτε στον Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Ο ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών και χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης. Επίσης, έχει εξειδικευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Επικοινωνήστε μαζί του για να συζητήσετε για το πρόβλημα σας. Ο Δρ. Τσεχπενάκης με σοβαρότητα θα σας αναλύσει τις διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους.

ctadesktop ctamobile