Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Α. Τσεχπενάκη η βουβωνοκήλη αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπος κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Επι της ουσίας, ο λιπώδης ιστός από το εσωτερικό της κοιλίας ή κάποιο σπλάγχνο, συνήθως κάποιο τμήμα του λεπτού εντέρου εξέρχεται μέσω του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεται σαν διόγκωση του δέρματος στην δεξιά ή αριστερή βουβωνική χώρα, στην περιοχή, δηλαδή, αμέσως πάνω από τον μηρό και δίπλα στα γεννητικά όργανα. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισής της.

Εμφανίζεται και στα 2 φύλα, αλλά περισσότερο στους άνδρες και μάλιστα με πιθανή διόγκωση του όσχεου (ο σάκος που περιέχει τους όρχεις).

 

Πως ταξινομείται η βουβωνοκήλη;

Οι βουβωνοκήλη, ταξινομείται σύμφωνα με το σημείο στο οποίο θα εμφανιστεί. Έτσι γίνεται λόγος άμεση (ευθεία) και έμμεση (λοξή) βουβωνοκήλη:

 • Η άμεση βουβωνοκήλη οφείλεται στη σταδιακή εκφύλιση του συνδετικού ιστού και εξασθένιση των κοιλιακών μυών. Παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση είναι η καταπόνηση των μυών της περιοχής, πχ από άρση βαρών, παχυσαρκία και έντονος βήχας.
 • Η έμμεση βουβωνοκήλη είναι πολύ πιο συχνές στους άνδρες από τις γυναίκες και έχει εντοπιστεί γενετική προδιάθεση. Στο αρσενικό έμβρυο οι όρχεις ξεκινώντας από το εσωτερικό της κοιλιάς κανονικά κατεβαίνουν μέσω του βουβωνικού πόρου στο όσχεο. Μερικές φορές η είσοδος του βουβωνικού πόρου δεν κλείνει όπως θα έπρεπε αμέσως μετά τη γέννηση. Έτσι αφήνει ένα μικρό χάσμα κατά μήκος του βουβωνικού πόρου στο κοιλιακό τοίχωμα. Το λίπος ή μέρος του λεπτού εντέρου ολισθαίνει μέσω αυτού του χάσματος προκαλώντας κήλη.

 

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης: Τι περιλαμβάνει η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά (λιγότερο από μία ώρα για επισκευή και στις δύο πλευρές). Οφείλει και πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο Χειρουργό.

Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή πάνω ή κοντά στον ομφαλό, ώστε να μπορεί να εισάγει το λαπαροσκόπιο (κάμερα) στην κοιλιακή κοιλότητα. Το επόμενο βήμα είναι να φουσκωθεί η κοιλιά με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα). Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται 2 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, ώστε να εισαχθούν τα υπόλοιπα εργαλεία στην κοιλιά του ασθενούς. Ο χειρουργός θα εισάγει τα χειρουργικά εργαλεία μέσα από τις τομές και μαζί τους και μια χειρουργική κάμερα, ώστε να μπορεί να βλέπει και να ελέγχει το εσωτερικό της κοιλιάς.

Τέλος, ο χειρουργός θα τοποθετήσει, στο τμήμα της κοιλιάς που προκαλεί την κήλη, ένα συνθετικό πλέγμα για να καλύψει το αδύναμο σημείο.

 

Γιατί να επιλέξω τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και μακράν πιο αποτελεσματική τεχνική της σύγχρονης Ιατρικής.  Προσφέρει όχι μόνο ένα άρτιο αποτέλεσμα αλλά και μια σειρά πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων τα εξής:

 • Αναίμακτη
 • Ταχεία ανάρρωση και άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο
 • Μικρή διάρκεια νοσηλείας (συνήθως χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο)
 • Λίγος και ανεκτός μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρές τομές και συνεπώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Σπάνιες περιπτώσεις επιπλοκών
 • Μειωμένες πιθανότητες υποτροπής.

 

Τι θα συμβεί εάν καθυστερήσει η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης;

Περιστασιακά, η κήλη μπορεί να γίνει μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς τμήμα εντέρου ή άλλου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου ενδέχεται να παγιδευτεί και να διακοπεί η παροχή αίματος (περίσφιξη κήλης). Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν περισφιγμένη κήλη με συνοδό ισχαιμία είναι:

 • Έντονος πόνος
 • Κήλη που δεν εξαφανίζεται στην κατάκλιση
 • Εμετός.

 

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Α. Τσεχπενάκη για να συζητήσετε εκτενέστερα για την προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Λόγω την εξειδίκευσής του στη λαπαροσκοπική χειρουργική αλλά και της πολυετούς του πείρας στην αποκατάσταση κηλών, το αποτέλεσμα και η ασφάλεια της θεραπείας είναι απόλυτα εγγυημένα.

ctadesktop ctamobile