Μηροκήλη

Η μηροκήλη αντιπροσωπεύει έναν τύπο κήλης που εντοπίζεται στα μαλακά μόρια της περιοχής άνωθεν της κεφαλής του μηριαίου οστού και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες (70%) λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων. Συνήθως, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και ανακαλύπτεται τυχαία λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, ενώ το μέγεθός της σπάνια υπερβαίνει το 1 cm. Η πάθηση αυτή είναι σχετικά σπάνια, αποτελώντας περίπου το 5% του συνόλου των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Ανατομική θέση και παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μηροκήλης

Η μηροκήλη εκδηλώνεται ανατομικά στον μηριαίο δακτύλιο, ένα στενό κανάλι που βρίσκεται ψηλά στο μέσο κάθε μηρού, συγκεκριμένα κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο. Ειδικότερα, το εξόγκωμα που σχετίζεται με τη μηροκήλη εμφανίζεται χαμηλότερα από τη βουβωνοκήλη.

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση μηροκήλης, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Παχυσαρκία
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Άρση έντονου βάρους που προκαλεί σοβαρή σωματική κόπωση
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Επίμονος χρόνιος βήχας
 • Γενετική προδιάθεση
 • Προχωρημένη ηλικία

 

Μηροκήλη: Αναγνώριση των συμπτωμάτων και των πιθανών επιπλοκών

Οι ασθενείς με μηροκήλη συχνά παρουσιάζουν τοπική διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, συνοδευόμενο από ήπιο έως μέτριο πόνο. Η μικρή διάμετρος του μηριαίου δακτυλίου περιπλέκει τη διαδικασία ανάταξης, οδηγώντας σε πιθανές επιπλοκές, με σοβαρότερη την περίσφιξη. Περίσφιξη συμβαίνει όταν το περιεχόμενο της κήλης, συνήθως το λεπτό έντερο, παγιδεύεται, οδηγώντας σε αδυναμία του να επιστρέψει στην κοιλιακή κοιλότητα και οδηγείται σε απόφραξη και ισχαιμία. Η άμεση ιατρική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη σε τέτοιες περιπτώσεις για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών και τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς.

 

Πώς τίθεται η διάγνωση για τη μηροκήλη;

Η διάγνωση της μηροκήλης περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Συνδυάζει την αξιολόγηση του ασθενούς, την ανάλυση των συμπτωμάτων και τη διεξοδική κλινική εξέταση. Ενώ η κλινική αξιολόγηση είναι απαραίτητη, απεικονιστικές τεχνικές όπως το υπερηχογράφημα και, περιστασιακά, η αξονική τομογραφία χρησιμοποιούνται για την οριστική επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η διαφορική διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, διαφοροποιώντας τη μηροκήλη από άλλες παθήσεις όπως:

 • Βουβωνοκήλη
 • Λίπωμα
 • Υδροκήλη
 • Όγκοι των όρχεων
 • Αποστήματα

Η ακριβής διάγνωση είναι θεμελιώδης για τον καθορισμό της κατάλληλης πορείας δράσης για αποτελεσματική θεραπεία της μηροκήλης.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τον πρωταρχικό τρόπο θεραπείας της μηροκήλης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση υποκείμενων καταστάσεων όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα και η υπερτροφία του προστάτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της υποτροπής της κήλης.

Ως μέθοδος εκλογής θεωρείται η πλαστική αποκατάσταση με την τοποθέτηση πλέγματος χωρίς τάση (tension-free technique) καθώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής. Ενώ η παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση παραμένει μια βιώσιμη επιλογή, οι λαπαροσκοπικές και ρομποτικές προσεγγίσεις προτιμώνται περισσότερο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους. Η λαπαροσκοπική χειρουργική, που χαρακτηρίζεται από μικρές τομές και τοποθέτηση πλέγματος, προσφέρει:

 • μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
 • ταχύτερη ανάρρωση
 • βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα

Οι αμφοτερόπλευρες μηροκήλες και η υποτροπή της κήλης μετά από ανοικτή χειρουργική επέμβαση συχνά καθιστούν αναγκαία τη λαπαροσκοπική προσέγγιση για βέλτιστα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, η μηροκήλη, αν και λιγότερο συχνή, απαιτεί σχολαστική προσοχή και τεχνογνωσία. Η έγκαιρη ανίχνευση, η ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της πάθησης. Με τις εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές, οι ασθενείς μπορούν πλέον να επωφεληθούν από βελτιωμένα αποτελέσματα, μειωμένους χρόνους ανάρρωσης και βελτιωμένη συνολική ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη μετεγχειρητική φροντίδα και η εκπαίδευση των ασθενών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ομαλής διαδικασίας ανάρρωσης και στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών. Συνδυάζοντας την ιατρική εμπειρογνωμοσύνη, τις προηγμένες χειρουργικές μεθόδους και την εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών, η μηροκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επιτρέποντας στους ασθενείς να ανακτήσουν την υγεία τους.

 

Για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία της μηροκήλης, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη.

ctadesktop ctamobile