Θολοπλαστική στομάχου Nissen

Η θολοπλαστική στομάχου Nissen είναι η μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της διαφραγματοκήλης. Αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδο. Πραγματοποιείται με τη χρήση λαπαροσκοπικής τεχνικής, η οποία περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιά και εφαρμόζεται υπό γενική αναισθησία. Ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες εντός λίγων ημερών. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Γενικό Χειρουργό. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η σωστή επάνοδος της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

 

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η θολοπλαστική στομάχου Nissen;

Η θολοπλαστική εκτελείται συνήθως όταν άλλες θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή δεν ενδείκνυνται για το περιστατικό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η θολοπλαστική στομάχου Nissen συνιστάται συνήθως σε ασθενείς με:

  • Μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως καούρα, παλινδρόμηση και δυσκολία στην κατάποση
  • Οισοφάγο Barrett, μια κατάσταση κατά την οποία η επένδυση του οισοφάγου έχει υποστεί βλάβη από την παλινδρόμηση οξέος
  • Επιπλοκές από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως στένωση του οισοφάγου, έλκη ή αιμορραγία
  • Αποτυχημένη ιατρική αντιμετώπιση, όπως η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή άλλων φαρμάκων

Η θολοπλαστική συνιστάται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από διαφραγματοκήλη, μια κατάσταση κατά την οποία το άνω τμήμα του στομάχου εισέρχεται στον θώρακα διαμέσου του διαφράγματος, του μυ που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά. Η διαφραγματοκήλη αποτελεί την συνηθέστερη αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ποια είναι η διαδικασία της θολοπλαστικής στομάχου Nissen;

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, γίνονται 4-5 μικρές τομές στην κοιλιά και τοποθετούνται λαπαροσκοπικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης και μιας κάμερας. Η κάμερα επιτρέπει την προβολή του εσωτερικού της κοιλιάς. Στη συνέχεια, ο Χειρουργός «τυλίγει» το ανώτερο τμήμα του στομάχου (το θόλο) γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Έτσι, δημιουργείται μια “βαλβίδα” που εμποδίζει τα γαστρικά οξέα να παλινδρομούν στον οισοφάγο. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

 

Μετά το χειρουργείο θολοπλαστικής στομάχου Nissen

Μετά τη θολοπλαστική στομάχου Nissen, ο ασθενής συνήθως παραμένει νοσηλευόμενος και παίρνει εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου. Ο ασθενής ενδέχεται να αισθάνεται κάποιο πόνο και δυσφορία στις περιοχές των τομών που συνήθως αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.

 

Είναι σημαντικό για τον ασθενή να ακολουθήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που παρέχονται από τον Γενικό Χειρουργό, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Περιορισμούς στη διατροφή: Οι ασθενείς συνήθως πρέπει να ακολουθούν μια ελαφριά δίαιτα για ορισμένες ημέρες μετά το χειρουργείο και στη συνέχεια να προχωρούν σταδιακά σε μια κανονική δίαιτα, όπως είναι ανεκτό.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τον περιορισμό του πόνου, την πρόληψη των λοιμώξεων και τη μείωση της παραγωγής οξέων στο στομάχι.
  • Αποφυγή έντονης δραστηριότητας: Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την ανύψωση βαριών αντικειμένων, την έντονη άσκηση και το σκύψιμο για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, ώστε οι τομές να επουλωθούν σωστά.

Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να επισκέπτεται τακτικά τον Γενικό Χειρουργό για να παρακολουθεί την πρόοδό του και να διασφαλίσει την σωστή επούλωση του τραύματος. Ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να ποικίλλει. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε περίπτωση που εντοπίζετε συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Αναστάσιο Τσεχπενάκη για μια εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

ctadesktop ctamobile