Αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Συχνά οι αιμορροΐδες περιγράφονται ως «κιρσοί» στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού). Στην πραγματικότητα είναι διευρυμένα, «φουσκωμένα» αγγεία που καλύπτονται από το εσωτερικό στρώμα του εντέρου, τον βλεννογόνο.
Όσο οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν φαίνονται σαν εξόγκωμα στο εσωτερικό του εντέρου και μπορεί τελικά να προπίπτουν, να κρέμονται δηλαδή, από τον πρωκτό προς τα έξω. Αρκετές φορές υπάρχουν τμήματα δέρματος που φαίνονται να κρέμονται από τον πρωκτό και στην ουσία είναι το υπόλειμμα διατεταμένου δέρματος του πρωκτού λόγω της πίεσης από αιμορροΐδες από το εσωτερικό του εντέρου.

Τι προκαλεί αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια οφείλεται σε εξασθένηση των υποστηρικτικών συνδετικών ιστών στο τοίχωμα ορθού και επιτρέπει έτσι στο φλεβικό δίκτυο της περιοχής να διογκώνεται. Αυτό οφείλεται διάφορα αίτια, μεταξύ των οποίων είναι η ηλικία, χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, εγκυμοσύνη, έντονη προσπάθεια και μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα κατά την κένωση

Ποιά είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία η οποία αρχικά φαίνεται στο χαρτί υγείας. Συχνά το αίμα μπορεί να στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας κατά την αφόδευση. Αυτή την αιμορραγία, όμως, δεν πρέπει να την αποδίδουμε αμέσως στις αιμορροΐδες χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Δυσφορία ή πόνος στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να σημαίνει κάποια επιπλοκή των αιμορροΐδων, όπως θρόμβωση, ραγάδα ή απόστημα. Πολύ συχνά υπάρχει και κνησμός της περιοχής.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Η απάντηση είναι όχι. Πρέπει όμως να αποκλειστεί η πιθανότητας συνύπαρξης καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς τα συμπτώματά του, κυρίως η αιμορραγία, μοιάζουν με της αιμορροϊδοπάθειας.

Ποιά είναι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;

Η συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας μπορεί να ανακουφίσει πρόσκαιρα τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, αλλά η οριστική θεραπεία της νόσου είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Αναλόγως της κατάστασης (βαθμού) της νόσου, ο Χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει μια από τις παρακάτω πιο συνήθεις μεθόδους:

  • Απολίνωση με χρήση ελαστικής ταινίας, με την οποία ο αιμορροϊδικός όζος σφίγγεται στη βάση του, ισχαιμεί και νεκρώνεται
  • Αιμορροϊδεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται χειρουργικά ο αιμορροϊδικός όζος
  • Αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού μηχανήματος (κυκλικού κοπτορράπτη – τεχνική Longo), κατά την οποία αποκαθίσταται το χαλαρωμένο εσωτερικό τοίχωμα του ορθού με την αφαίρεση ενός κυλινδρικού τμήματός του και συμπλησίαση και συρραφή των δύο ελεύθερων άκρων του
  • Απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με χρήση Doppler, κατά την οποία εντοπίζονται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τις αιμορροΐδες με χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων. Οι αρτηρίες απολινώνονται (διακόπτεται η ροή του αίματος με ράμματα) και οι αιμορροϊδικοί όζοι ισχαιμούν και νεκρώνονται

Οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται στο χειρουργείο με γενική ή τοπική αναισθησία, αναλόγως της σοβαρότητας της νόσου και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς.
Υπάρχουν και διάφορες άλλες μέθοδοι, όπως η τοπική ένεση σκληρυντικών ουσιών ή καυτηριασμός με laser, οι οποίες όμως δεν έχουν απολύτως τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, παρόλο που μπορούν να εφαρμοστούν επιλεγμένα και μεμονωμένα κατά περίπτωση κατά την κρίση του Χειρουργού.

ctadesktop ctamobile