κήλη κοιλιακού τοιχώματος

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος – Σύγχρονες Τεχνικές Αντιμετώπισης

Κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι ένας σάκος που περιέχει ιστούς (πχ λίπος) ή όργανα (πχ τμήμα εντέρου) τα οποία, ενώ φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στην κοιλιά, προβάλλουν προς τα έξω και φαίνονται σαν μια διόγκωση του δέρματος. Η προβολή αυτή γίνεται από κάποια «χαλαρωμένη» περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος ή από ουλή τραύματος προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

 

Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και άντρες. Μπορεί να είναι εκ γενετής ή να εμφανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πάντως δεν βελτιώνεται με το χρόνο ούτε υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Αντίθετα, μια παραμελημένη κήλη μπορεί μέχρι και να στοιχίσει τη ζωή στον ασθενή.

 

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος: Συμπτώματα

Μια κήλη αναγνωρίζεται συνήθως εύκολα. Μια προεξοχή σαν μπαλόνι στην περιοχή του ομφαλού (ομφαλοκήλη), κάτω από το στέρνο (επιγαστρική κήλη), στην βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη/μηροκήλη) ή γύρω από παλαιά χειρουργική ουλή (μετεγχειρητική κήλη), πρέπει να μας οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Mερικά από τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή άμεσα στο χειρουργείο, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από το επείγον της κατάστασής του, είναι:

  • Πόνος στην περιοχή της κήλης
  • Σκληρή διόγκωση που δεν «μπαινοβγαίνει» ελεύθερα στην κοιλία ως συνήθως
  • Ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την κήλη
  • Πυρετός

 

Μια κήλη, λοιπόν,  πρέπει να αντιμετωπίζεται μόλις διαγιγνώσκεται και η θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος: Σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης

Οι κλασσικές μέθοδοι αποκατάστασης αφορούν το κλείσιμο του χάσματος από το οποίο προβάλλει η κήλη με διάφορες τεχνικές συρραφής. Η εξέλιξη, όμως, της βιοϊατρικής τεχνολογίας μας έχει δώσει υλικά απολύτως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η χρήση των υλικών αυτών στη χειρουργική των κηλών οδήγησε στις «χωρίς τάση» (tension-free) τεχνικές. Με τις τεχνικές αυτές, το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα καλύπτεται από ειδικά πλέγματα που εμποδίζουν την προβολή της κήλης και του περιεχομένου της προς τα έξω. Οι τεχνικές αποκατάστασης «χωρίς τάση» έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της ελάττωσης του μετεγχειρητικού πόνου σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους. Γι’ αυτό και έχουν κερδίσει την προτίμηση των περισσοτέρων Χειρουργών τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Με την εισαγωγή της λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην καθημερινή  πράξη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές γνώρισαν μια ραγδαία ανάπτυξη, τόσο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής όσο και από πλευράς ανάπτυξης της χειρουργικής δεξιότητας. Η θεαματική εξέλιξη στην τεχνολογία της καταγραφής και επεξεργασίας της εικόνας, των τεχνικών μέσων και εργαλείων ενδοσκοπικής προσπέλασης και πρόσφατα η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας οδήγησαν βαθμιαία σε μια διεύρυνση των ενδείξεων για λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, οι οποίες πλέον αφορούν όλο και περισσότερες συνήθεις, χειρουργικά αντιμετωπιζόμενες παθήσεις. Ο σκεπτικισμός και η καχυποψία ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπικής Χειρουργικής παλαιοτέρων γενεών Χειρουργών έχει ήδη παγκοσμίως ξεπεραστεί. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποτελούν πλέον ισχυρό σύμμαχο του ασθενούς και του σύγχρονου Χειρουργού.

 

Κήλη και λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος κερδίζει όλο και περισσότερο την προτίμηση Χειρουργών και ασθενών. Πλέον υπάρχουν πολυάριθμες διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Μερικά από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την ενδοσκοπική προσέγγιση όλο και περισσότερο δημοφιλή είναι:

  • η ακόμα μεγαλύτερη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου λόγω της αποφυγής της χειρουργικής τομής
  • η γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
  • η ελάττωση του κινδύνου λοιμώξεων

 

Το αυξημένο κόστος του λαπαροσκοπικού εξοπλισμού αντισταθμίζεται από:

  • το μικρότερο κόστος της συντομότερης νοσηλείας και
  • τη γρηγορότερη επάνοδο των ασθενών στην εργασία τους

 

Στις αρχές της δεκαετίας μας υπήρχε η πεποίθηση ότι η χρήση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών έχει κυρίως θέση στην αποκατάσταση πολλαπλών κηλών ταυτόχρονα στον ίδιο ασθενή ή στην αποκατάσταση υποτροπιάζουσας (ξαναεμφανιζόμενης) κήλης.  Χειρουργικοί Οργανισμοί διεθνούς κύρους συστήνουν, πλέον, όλο και περισσότερο την λαπαροσκοπική προσέγγιση, βασιζόμενοι στα αποδεδειγμένα οφέλη της.

 

Επειδή, όμως, ο οργανισμός κάθε ασθενούς έχει τις ιδιαιτερότητές του, η τελική απόφαση του τρόπου αντιμετώπισης μιας κήλης παίρνεται από κοινού από τον ασθενή και τον θεράποντα Ιατρό.

 

Αν έχετε εμφανίσει κάποια κήλη θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε Γενικό Χειρουργό, καθώς μπορεί να εμφανιστούν εντονότερα συμπτώματα που θα οδηγήσουν άμεσα στο χειρουργείο. Ο Δρ. Αναστάσιος Τσεχπενάκης, με πολυετή πείρα στη χειρουργική κηλών, χρησιμοποιεί όλες τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση τους.

ctadesktop ctamobile