Καρκίνος του παχέος εντέρου συμπτώματα

Καρκίνος του παχέος εντέρου συμπτώματα

Τι είναι;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα, στην επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού, μεταβάλλονται και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας μια μάζα – όγκο. Ένας όγκος μπορεί να είναι καρκινικός ή καλοήθης. Ένας καρκινικός όγκος χαρακτηρίζεται κακοήθης, όταν μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ένας καλοήθης όγκος σημαίνει ότι ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά δεν εξαπλώνεται. Αυτές οι αλλαγές χρειάζονται συνήθως χρόνια για να αναπτυχθούν και προκαλούνται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται τακτικός προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου για ενήλικες ηλικίας 45–75 ετών.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως αδενώματα, τα οποία είναι ένας τύπος πολύποδα που μπορεί να γίνει καρκίνος.

Παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία. Μεταξύ των άλλων παραγόντων που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκαταλέγονται οι εξής:

 • Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
 • Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή ορθοκολικού πολύποδα.

Ο Δρ. Τσεχπενάκης επισημαίνει ότι, εκτός των προαναφερθέντων, ορισμένα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής δύνανται ομοίως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα:

 • Η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας
 • Μια δίαιτα χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και εν γένει φυτικές ίνες
 • Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών ή μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα
 • Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία
 • Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ
 • Το κάπνισμα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα αμέσως, αλλά εάν συμβεί, είναι πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Τάση για άμεση κένωση που όμως δεν δίνει την αίσθηση της ικανοποίησης μετά το πέρας της διαδικασίας
 • Αιμορραγία από το ορθό, με έντονο κόκκινο αίμα
 • Αίμα στα κόπρανα, που μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται σκούρα καφέ ή μαύρα
 • Κράμπες ή κοιλιακός πόνος
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Απροσδόκητη απώλεια βάρους

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με την αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια αίματος μπορεί να συσσωρευτεί και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Μερικές φορές το πρώτο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου είναι μια εξέταση αίματος που δείχνει χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ένα πρησμένο συκώτι κατά την εξέταση, ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών) μπορεί να είναι δηλωτικά συμπτώματα ότι ο καρκίνος εξαπλώθηκε και στο συκώτι. Ενώ η δυσκολία στην αναπνοή ενδεχομένως δηλώνει εξάπλωση στους πνεύμονες.

Ωστόσο, ο δρ. Τσεχπενάκης τονίζει πως πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από καταστάσεις διαφορετικές από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως λοίμωξη, αιμορροΐδες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει την προέλευση των συμπτωμάτων και ως εκ τούτου την κατάλληλη θεραπεία.

Διάγνωση

Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψει ο ιατρός το ιατρικό ιστορικό για να μάθει για πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Εν συνεχεία, θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και πότε ξεκίνησαν. Ακολουθεί η εξέταση όπου ο ιατρός θα ψηλαφήσει την κοιλιά για μάζες ή διευρυμένα όργανα και τέλος θα εξετάσει το υπόλοιπο σώμα. Προχωρώντας τον έλεγχο ο ιατρός μπορεί να ζητήσει:

Εξετάσεις αίματος, ώστε όχι μόνο να προσδιοριστεί η νόσος άλλα να παρακολουθηθεί η πορεία της εάν έχει διαγνωστεί.

Διαγνωστική κολονοσκόπηση, είναι ακριβώς όπως μια κολονοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά γίνεται επειδή ένα άτομο έχει συμπτώματα ή επειδή βρέθηκε κάτι μη φυσιολογικό σε προηγούμενο τύπο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Βιοψία, συνήθως εάν διαπιστωθεί ύποπτος καρκίνος του παχέος εντέρου με οποιοδήποτε προληπτικό ή διαγνωστικό τεστ, κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης. Σε μια βιοψία, ο ιατρός αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι ιστού. Λιγότερο συχνά, μέρος του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά για να γίνει η διάγνωση.

Εξέχουσα και καθοριστική θέση στη διάγνωση κατέχει και ο απεικονιστικός έλεγχος. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχος, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) πραγματοποιούνται:

 • Για να εξεταστούν ύποπτες περιοχές
 • Για να διαπιστωθεί η πιθανή εξάπλωση
 • Για να φανούν τα αποτελέσματα της θεραπείας
 • Για την ενδεχόμενη επανεμφάνιση καρκίνου μετά τη θεραπεία

Θεραπεία

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνά αποτρέψιμος με προληπτικό έλεγχο και εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν ανιχνεύεται έγκαιρα. Αντιμετωπίζεται με βάση το στάδιο του καρκίνου. Η σταδιοποίηση άλλωστε προσδιορίζει τη σοβαρότητα του καρκίνου. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας.

Ο Δρ. Τσεχπενάκης ασχολείται με όλο το εύρος της Γενικής Χειρουργικής. Ενδιαφέρεται και είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τις προηγμένες λαπαροσκοπικές τεχνικές και καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους. Έχει μετεκπαιδευτεί στις ΗΠΑ στην προχωρημένη λαπαροσκοπική Χειρουργική και έχει πιστοποιηθεί από το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Eίναι Γενικός Χειρουργός και εργάζεται ως Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.

ctadesktop ctamobile