φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΦΝΕ) είναι ένας γενικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις νόσους που αφορούν  χρόνιες φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

  1. Ελκώδης κολίτιδα: αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου
  2. Νόσος Crohn: πρόκειται για τη φλεγμονή του συνόλου της πεπτικής οδού που συχνά μπορεί να εξαπλώνεται και πιο βαθιά στον προσβεβλημένο βλεννογόνο.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου – Τι συμπτώματα παρουσιάζουν;

Τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου.

Η νόσος Crohn παρουσιάζει ορισμένα συμπτώματα όπως:

  • Κοιλιακό άλγος και κράμπες
  • Διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή)
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Πυρετός
  • Ναυτία και έμετος
  • Στοματικά έλκη
  • Ραγάδα πρωκτού

Τα συνήθη συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πόνος και αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Επιτακτική ανάγκη για αφόδευση
  • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Πυρετός

Ορισμένα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, φλεγμονή των ματιών, δερματικά εξανθήματα και ηπατικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα το περιστατικό. Ορισμένα άτομα μάλιστα, μπορεί να έχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης με ελάχιστα ή μηδενικά συμπτώματα.

 

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου;

Ενώ η ακριβής αιτία των ΦΝΕ δεν είναι γνωστή, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνισή τους.

Ορισμένοι συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με ΦΝΕ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιοι την πάθηση.

Ηλικία: Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 ετών.

Εθνικότητα: Η ΦΝΕ είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων λευκής φυλής.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.

Διατροφή: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

 

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου – Διάγνωση

Σε πρώτη φάση, ο ιατρός μπορεί να υποπτευθεί κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Οι απλές εξετάσεις αίματος και οι εξετάσεις καλπροτεκτίνης κοπράνων μπορούν να παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις. Για να επιβεβαιωθεί η νόσος, απαιτείται συνήθως κολονοσκόπηση και βιοψία. Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διάγνωση. Για τη νόσο του Crohn, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοσκοπική κάψουλα, η οποία καταπίνεται από τον ασθενή και περιέχει μια μικροκάμερα για την απεικόνιση του λεπτού εντέρου.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου;

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα στο έντερο. Σε πρώτη φάση, χρησιμοποιούνται φάρμακα βάσει της σοβαρότητας της νόσου, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που μειώνουν τη φλεγμονή και την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, παυσίπονα και αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή προκύψουν επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην ελκώδη κολίτιδα αφαιρείται συνήθως το παχύ έντερο, ενώ στη νόσο του Crohn αφαιρείται το προσβεβλημένο τμήμα του λεπτού εντέρου. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση αποτελεί επίσης μια ενδεδειγμένη επιλογή. Περίπου το 50% των ατόμων με νόσο του Crohn μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση κάποια στιγμή.

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη για περαιτέρω πληροφορίες.

ctadesktop ctamobile