χολή

Χολή

Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό, παχύρευστης υφής και βαθυπράσινου χρώματος,  που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Διοχετεύεται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης για να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών σε λιπαρά οξέα και την απορρόφησή τους από το σώμα. Η χολή περιέχει χολικά οξέα, χοληστερόλη, χολερυθρίνη και άλλες ουσίες που βοηθούν στη γαλακτοματοποίηση των λιπών και τα καθιστούν πιο εύπεπτα. Επιπλέον, η χολή συμβάλλει στην απαλλαγή του σώματος από ορισμένα απόβλητα, όπως η αιμοσφαιρίνη. Η δυσλειτουργία ή η απόφραξη των χοληφόρων πόρων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χολολιθίασης, της χολοκυστίτιδας και της ηπατικής νόσου.

Από τι αποτελείται η χολή;

 

Η χολή αποτελείται από διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων:

 • Χολικά οξέα: Παράγονται από το ήπαρ και βοηθούν στη γαλακτοματοποίηση των λιπών στο λεπτό έντερο, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα.
 • Χολερυθρίνη: Πρόκειται για ένα κατάλοιπο που σχηματίζεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χολερυθρίνη δίνει στη χολή το χαρακτηριστικό χρώμα της.
 • Χοληστερόλη: Η χολή περιέχει χοληστερόλη, η οποία είναι σημαντική για την πέψη και την απορρόφηση των λιπών.
 • Φωσφολιπίδια: Πρόκειται για βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και βοηθούν στη γαλακτοματοποίηση των λιπών στο λεπτό έντερο.
 • Ηλεκτρολύτες: Η χολή περιέχει μια ποικιλία ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, του καλίου και του χλωρίου, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.
 • Νερό: Η χολή περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα νερού, η οποία βοηθά στη διευκόλυνση της κίνησης της χολής μέσω του πεπτικού συστήματος.

 

Συνολικά, η σύνθεση της χολής είναι πολύπλοκη και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των λιπών και των λιποδιαλυτών βιταμινών στο σώμα.

 

Ποια είναι η λειτουργία της χολής;

 

Η κύρια λειτουργία της χολής έγκειται στην πέψη των λιπών έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι απαραίτητη όσον αφορά την απομάκρυνση όσων λιπών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.

Σε γενικές γραμμές, έχει τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Διάσπαση των λιπών σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργασμό
 2. Απομάκρυνση τοξινών και μεταβολικών αποβλήτων όπως η χολερυθρίνη και η χοληστερίνη
 3. Απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών

 

Μέσω της διάσπασης των λιπών, η χολή βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, K.

 

Τι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν σχετιζόμενα με τη χολή;

 

Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη χολή (παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων) αποτελούν ίσως από τις πλέον συνήθεις χειρουργικές παθήσεις. Η παραμονή του χολής εντός της χοληδόχου κύστης προδιαθέτει στο σχηματισμό χολολιθίασης. Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός πετρών στη χοληδόχο κύστη. Εντοπίζεται κατά βάση σε παχύσαρκες, πολύτοκες γυναίκες άνω των 40 ετών αν πλέον εμφανίζεται συχνά και σε νεαρότερες ηλικίες. Οι χολόλιθοι μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από παθολογικές παθήσεις όπως:

 • Οξεία χολοκυστίτιδα
 • Κωλικός χοληφόρων
 • Αποφρακτικός ίκτερος
 • Παγκρεατίτιδα

 

Συμπτώματα χολολιθίασης

 

Η χολολιθίαση σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στην κοιλιά κάτω από το στέρνο
 • Μετεωρισμός
 • Πόνος στη ράχη
 • Ναυτία και εμετός
 • Δυσπεπτικά ενοχλήματα
 • Δυσανεξία στις λιπαρές τροφές

Θεραπεία χολολιθίασης

 

Έπειτα από τη διάγνωση της χολολιθίασης, ιδιαίτερα σε ασθενείς μικρότερους σε ηλικία είναι απαραίτητο να προγραμματιστεί χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Η χολοκυστεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης με τις πέτρες αποτελεί τη μοναδική θεραπεία της νόσου. Σε περίπτωση που οι πέτρες έχουν φτάσει και στον χοληδόχο πόρο, αφαιρούνται είτε κατά τη διάρκεια της χολοκυστεκτομής είτε έπειτα από λίγες μέρες με ειδική ενδοσκοπική τεχνική που μοιάζει με την γαστροσκόπηση (ERCP). Το χειρουργείο διενεργείται με γενική αναισθησία μέσω λαπαροσκόπησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μάλιστα, πρόκειται για μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις που, σε παγκόσμιο επίπεδο, διενεργούνται με απόλυτη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη χολή, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Αναστάσιο Τσεχπενάκη

ctadesktop ctamobile